Lže Babiš, ne Uhlová. Novinářce přispěchala na pomoc kolegyně

01.10.2017 11:22

Novinářka Zuzana Vlasatá se na serveru DeníkReferendum.cz zastala reportérky Saši Uhlové, kterou šéf hnutí ANO Andrej Babiš nařkl, že si ve svých reportážích vymyslela nízkou výši mzdy dělníků v jeho vodňanských drůbežárnách. Podle Vlasaté Babiš jako obvykle lže, když vypráví o 23 tisících měsíčně.

Lže Babiš, ne Uhlová. Novinářce přispěchala na pomoc kolegyně
Foto: Screen Seznam.cz
Popisek: Saša Uhlová

Vlasatá se do vodňanských drůbežáren vydala se svým kolegou Jakubem Patočkou již v lednu tohoto roku. „Několikrát – z různých stran – jsme totiž slyšeli, že se v některém z podniků Andreje Babiše přebalují kuřata z dovozu do obalu s razítkem českého původu. Vyprávěli nám, že se kuřata šokově rozmrazí, přebalí, zamrazí a jdou do distribuce jako ‚poctivá česká‘,“ vyprávěla Vlasatá, proč se do podniku původně vypravili. To, co se proslýchalo, se podle jejich poznatků neděje, i když někteří zaměstnanci o tom prý opravdu mluvili.  

Když tehdy do Vodňan dorazili, otevřel se jim podle jejích slov svět vykořisťování zaměstnanců a agenturní práce. „Hovořili jsme s několika zahraničními námezdními dělníky i s českými zaměstnanci o jejich pracovních podmínkách. Viděli jsme ubytovny, kde cizinci přebývají. Značkou jejich kvality budiž přípravek s ručně přilepeným štítkem ‚na štěnice‘, umístěný na recepci jedné z nich,“ popsala Vlasatá.

Podle jejích slov v drůbežárnách pracují cizinci přes agentury. Například ji šokoval případ mladého Rumuna, který se skoro strachy třásl, když vyprávěl, že pracuje přes ukrajinskou agenturu, která mu dává na ruku jen sedm tisíc korun měsíčně. „Pracoval přitom více než šedesát hodin týdně – ve výrobě, tedy v osmi stupních Celsia,“ poznamenala Vlasatá. 

Původní text ZDE.

„Andrej Babiš vykládá o platových podmínkách svých zaměstnanců nesmysly,“ řekla a poukázala na aktuální pracovní nabídky na internetu pro zájemce o práci, kde je ve Vodňanských drůbežárnách nabízeno 14 tisíc korun.

„Jak je ale možné, že člověk, jako je Andrej Babiš, člověk, který založil svůj úspěch mimo jiné na pověsti o svých manažerských schopnostech, netuší, za jakých podmínek dává lidem práci? Neví, nebo lže? Nebo je to ještě složitější?“ ptá se Vlasatá a odpovídá, že Babiš zřejmě vskutku netuší, jak to v jeho firmě chodí. „Jeho pracovní metoda je jiná. Hlídat jedinou položku: zisk,“ poznamenala novinářka závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…