Lže se tu prý hůř než za komunistů. Tak se z obyčejného občana stal pořadatel akcí proti fašismu

20.06.2014 21:35

Zdeněk Kratochvíl nikdy nebyl žádný aktivista nebo demonstrant. Události kolem ukrajinské krize a způsob, jakým o Ukrajině a Rusku informují česká média, ho ale přiměly, aby se začal veřejně angažovat. Kratochvíl začal pořádat demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska. „Česká vláda i novináři mají na rukou krev. Je tu propaganda horší než za komunistů,“ říká Kratochvíl.

Lže se tu prý hůř než za komunistů. Tak se z obyčejného občana stal pořadatel akcí proti fašismu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

„Dnes už lidé naštěstí nejsou odkázaní jen na to, co vidí v České televizi, a mohou si informace svobodně hledat na internetu. Svého času bylo hlavní zprávou v ČT, jak Dmytro Bulatov, kterého údajně týden křižovali a řezali mu uši, a přesto mu uši neuřízli a neukřižovali ho, se po pár dnech se zázračně uzdravil bez jakýchkoli známek předchozích zranění. Tohle ČT ukazovala stokrát, byla to 'zásadní' zpráva. Ale že ve stejnou dobu tam už byli mrtví policisté, že tam zastřelili soudce a podobně, to nikdo nezmínil ani jediným slovem,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Kratochvíl.

Ten, když podle svých slov vidí nějakou nespravedlnost, nemůže k tomu mlčet. „Nejsem ale totálně proruský a protiukrajinský, vůbec ne. Dlouho jsem čekal, že někdo zvedne ten prapor a podobnou demonstraci uspořádá. Třeba nějaký spolek, politická strana a tak podobně. Nic se ale nedělo. Tak jsem šel na magistrát a nahlásil jsem demonstraci,“ popisuje první impuls.

„Viděl jsem, že se dějí hrozné věci a lže se tu jako za komunistů. A je to ještě horší, protože ta propaganda je víc promyšlená. Samozřejmě, že bych raději jezdil na chatu nebo chodil s dětmi na výlety, ale tomu, co se děje, nemůžu jen přihlížet. Proto jsem do toho šel po hlavě. Zatím se konaly dvě demonstrace a další bude v neděli 22. června od 16 hodin v Praze na Hradčanském náměstí u sochy TGM,“ sdělil Zdeněk Kratochvíl.

Podle jeho slov mělo dojít hned na začátku k federalizaci země. „V takovém případě, a kdyby nebyl přijímán ten šílený jazykový zákon, vůbec by k tomuhle nemuselo dojít. Teď ale lidé na východě už nikdy nemůžou věřit Kyjevu a s každou další prolitou krví se naděje na usmíření ztrácí a v současné situaci už se téměř rovná nule. Otázkou je, zda to všechno není jen prostředek k vyvolání něčeho většího, neboli konfliktu s Ruskem. Podle řady odborníků, s nimiž jsem mluvil, jde o rozpoutání války s Ruskem. Když jsem loni řekl, že Amerika chystá válku s Ruskem, znělo to jako paranoia. Dnes se o tom už mluví jako téměř o hotové věci,“ uvádí v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Zdeněk Kratochvíl se znovu pozastavil nad tím, jakým způsobem o krizi na Ukrajině a reakcích Ruska informují česká média. „ČT oficiálně tvrdí, že je všechno v pořádku, že je to vyvážené, protože si to pečlivě hlídají. Ale každý normální člověk, když vidí ve studiu pohromadě Jefima Fištejna, Michala Romancova a třeba někoho z Respektu, tak jak to asi může dopadnout? Tohle není objektivita, mají se tam přinášet názory z obou stran, jak to má ČT v kodexu. Nebo si vzpomeňte na aféru Pussy Riot Tohle je skandální. Česká veřejnoprávní média buď lžou, anebo mlčí,“ sděluje důrazně Kratochvíl.

„Všechno to jsou důvody, proč jsem do toho tak šel a pořádám demonstrace. K tomu není možné mlčet. Když vidím takovou nespravedlnost, nejsem schopen mávnout nad tím rukou a přejít to. Vždyť politici a novináři, kteří podporují ty kyjevské fašisty, mají krev na rukou,“ zdůraznil Zdeněk Kratochvíl.

„Evropská unie vyzývala Janukovyče, že nesmí zasáhnout proti demonstrantům na Majdanu, a to tam zapalovali policisty a tak dále. A co se děje teď? Ti, kteří křičeli, že Janukovyč tehdy nesmí zasáhnout, dneska hlasitě podporují takzvanou protiteroristickou operaci na východě, což není nic jiného než válka ukrajinské armády proti vlastnímu obyvatelstvu. Česká vláda k tomu všemu mlčí nebo to dokonce podporuje. Nebo Člověk v tísni. To není žádná lidsko-právní organizace, oni naprosto diskreditují ušlechtilé pojmy jako pomoc a solidarita. Všechny jejich akce jsou jednostranné, vždycky jsou na straně toho, koho podporují Američané a vytvářejí jim zázemí. Je jim úplně jedno, zda to jsou vrazi a teroristi,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Kratochvíl.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…