Lži EU, rádio Jerevan, blbí občané, vládnou zde Rusové. Bělobrádek, Foldyna, Langšádlová a další nám vysvětlili slova generála Pavla o ruské propagandě

21.06.2016 19:59

ANKETA Rusko chce zmást propagandou občany Evropské unie, aby přestali věřit vlastním politikům, varoval na návštěvě v Praze generál Petr Pavel, předseda vojenského výboru z NATO. Co si o tom myslí čeští politici a má ruská propaganda takový vliv? Na to se ptaly ParlamentníListy.cz napříč politickým spektrem a získaly rozporuplné reakce.

Lži EU, rádio Jerevan, blbí občané, vládnou zde Rusové. Bělobrádek, Foldyna, Langšádlová a další nám vysvětlili slova generála Pavla o ruské propagandě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel

Anketa

Na čí stranu se přikláníte v současném policejním sporu?

hlasovalo: 12710 lidí

„Občas si pustím televizi Russia Today, a jako bych otevřel Rudé právo ze sedmdesátých let. Jen profesionálnější a chytřejší. Věřím však, že Evropané nejsou tak blbí, aby Putinovi naletěli,“ řekl například poslanec za hnutí ANO Martin Komárek. Podobně důvěřuje inteligenci lidí i Jaroslav Foldyna z ČSSD, který tvrdí, že se zorientujeme i bez rad generála včetně ruské propagandy: „Generál Pavel si o nás asi myslí, že jsme ztratili paměť. My, kdo umíme číst, kdo posloucháme rádio, díváme se na televizi a nejsme tak úplně hloupí, víme, kdo bombardoval v rozporu s mezinárodním právem Jugoslávii, víme, kdo používal střely s ochuzeným uranem, kazetové bomby na civilní cíle v Jugoslávii, v Iráku a tak dále. A také víme, jaká mediální masáž a lži tomu předcházely. Důvěra v politiky Evropské unie je taková, jakou máme zkušenost,“ uvedl Foldyna.

Lidé přestávají věřit Evropské unii kvůli pokrytectví a korupčním kauzám

O tom, že naše zkušenost s Evropskou unií není pozitivní, je přesvědčen také předseda poslanců politického hnutí Úsvit Marek Černoch. Podle něj přestali občané věřit svým politikům kvůli korupčním kauzám, pokrytectví a evropským lídrům a jejich chaotické a velice nebezpečné migrační politice. „Přestávají věřit, protože jim politici nenaslouchají. Můj názor je, že každý politik musí naslouchat vlastním občanům a být vůči nim zodpovědný. Vytvářet hrdý, bezpečný a prosperující stát. Svalovat nedůvěru na ruskou propagandu je nesmysl,“ doplnil Černoch.

K zastavení propagandy Evropské unie naopak vyzval zlínský lídr Svobodných Tomáš Pajonk. „Ruská propaganda by měla téměř nulový vliv, nebýt propagandy unijní, kterou si navíc musíme platit. Když vidím problém, vždy první přemýšlím, co mohu udělat já sám, a ne co mají udělat ti druzí. Zastavme eurounijní a vládní propagandu, která křiví mediální prostor. Není totiž divu, že občané přestávají věřit oficiálním zdrojům, které realitu popisují velmi selektivně,“ vyjádřil svůj názor Pajonk s tím, že neví, co všechno Rusko chce. To podle jeho slov však neví ani generál Pavel. Ten jen potřebuje vnějšího nepřítele, a tak se i on sám stává tím důvodem, proč občané nevěří vlastním politikům.

Generál Pavel hovoří na akci Evropských hodnot:

S výrokem generála Pavla souhlasí například poslanec a občanský demokrat Marek Benda, podle něhož je na tomto výroku určitě mnoho pravdivého. „Rusko se snaží masivně evropské země destabilizovat. Ať už formou propagandy financování nesystémových a protizápadních uskupení a stran i přímými zpravodajskými operacemi. Dokonce se obávám, že i vývoj v České republice za posledních pět let je výrazně z Ruska ovlivňován,“ řekl.

Součástí hybridní války Ruska je intenzivní propaganda

S výrokem generála souhlasí také místopředsedkyně Top 09 Helena Langšádlová. „Výrok zcela odpovídá zjištěním, která existují. Nedokážu posoudit konkrétní dopady, ale že ruskou propagandu dělají poslední měsíce a několik málo let velmi umně a intenzivně a věnují do ní mnoho peněz, to je součástí hybridní války, kterou šíří,“ uvedla Langšádlová. Se stručnou odpovědí si vystačil lídr lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek, který sdělil, že na vyjádření generála je hodně pravdy. Předseda KSČM Vojtěch Filip odvětil: „Odpovím slovy profesora Oskara Krejčího. Z pana generála se stal v Bruselu propagandista, škoda jeho dřívější odbornosti.“

Janu Velebovi, předsedovi Strany práv občanů, připomínají slova generála Pavla slogan stranických funkcionářů za minulého režimu, ale v jiném gardu. „Tenkrát nám vytrvale nalévali do hlav, že imperialisté nás chtějí pomýlit, ať si dáváme pozor na jejich propagandu. Takže si myslím, že to není člověk na svém místě a že podceňuje lidi, kteří si udělají názor i bez jeho knížecích, pardon bruselských, rad. Navíc si myslím, že tento hloupý výrok je ústupová varianta generála, který ještě před nedávnem tvrdil, že nás Rusko přímo vojensky ohrožuje. A možná to je též ústupová reakce po předvčerejším vyjádření německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, že nedávné obří cvičení vojsk NATO u ruských hranic je zbytečné vytváření napětí, na které Rusko musí reagovat. Takže panu generálovi Pavlovi zbyla alespoň ta propaganda,“ popsal svůj postoj Veleba. Připomněl v této souvislosti propagandu USA, konkrétně Bushe, která vytrvale tvrdila, že Saddám Husajn má atomové zbraně, a pod touto záminkou zaútočil na Irák. Atomové zbraně se nenašly a Irák se z toho doposud nevzpamatoval, o statisících mrtvých nemluvě. „Sečteno a podtrženo, měl by si to pan generál Pavel srovnat v hlavě anebo tato tvrzení udat v Rádiu Jerevan. Tam by to dobře zapadlo,“ uzavřel Veleba.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…