Lži a manipulace v médiích, dokonce i veřejnoprávních. Už ani já se v tom nevyznám, přiznal zkušený Ondřej Neff

17.08.2016 10:25

Novinář a spisovatel Ondřej Neff patří k nejzkušenějším českým novinářům, mimo jiné je zakladatelem nejstaršího českého internetového deníku Neviditelný pes. Přesto se ve svém středečním úvodníku přiznává, že v poslední době prakticky nedokáže rozlišit, co je pravda a co mediální manipulace. A to dokonce ani u veřejnoprávních médií, u kterých by člověk očekával serióznost.

Lži a manipulace v médiích, dokonce i veřejnoprávních. Už ani já se v tom nevyznám, přiznal zkušený Ondřej Neff
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oceněný "Neviditelný pes" Ondřej Neff

„Média spolehlivě informují o tom, kdo se kde vysekal na motorce, tomu věřit mohu. Ale jakmile má informace jen trochu obecnější dopad, je třeba být ostražitý,“ prozrazuje svou zkušenost. A začíná se to prý dít dokonce už i v oblasti vědy a techniky, která byla vždy považována za vysoce seriózní.

Jako známého fanouška a autora sci-fi jej prý zaujala například zpráva o testech samořiditelných elektromobilů Tesla v jihozápadní Francii. Zpráva pojednávala o tom, že auto sice chytlo, ale posádka z něj stačila utéct. Zpráva o záchraně posádky ale končila tím, že v samořiditelných vozidlech Tesla už při testech nastal jeden „smrťák“. Informace, zcela nesouvisející s předchozím textem, jako by prý chtěla ani ne informovat, ale spíše čtenářům naznačit, že samořiditelné elektromobily jsou nebezpečné.

Kdo má na takové zprávě zájem, je jednoznačné – výrobci tradičních aut. A jejich reklama se balí do poutavé zprávy o nepovedeném experimentu konkurence. A jak Ondřej Neff dodává, dnes takové zprávy nejsou výjimka, ale pravidlo. Ve zpravodajství prý vznikl takový zmatek, že už se v něm nevyznají ani profesionálové.

„Média jsou manipulativní, o tom není pochyb, ať patří Babišovi, nebo komukoli jinému. Veřejnoprávní rádio žádnému Babišovi nepatří, ale manipulace z něho teče jak voda z děravého hrnce,“ uvádí nad příkladem zprávy z Radiožurnálu.

Lidé to podle něj cítí a utíkají k internetu. Jenže tam je prý manipulace ještě více. „Tam se na konzumenty valí i profesionálně cílená propaganda, v tomto směru vynikají Rusové, kteří tady mají celou armádu užitečných idiotů i nastrčených pomocníků,“ stěžuje si.

Přesto všechno je zkušený novinář optimista. Lhát se prý nějakou dobu dá, ale věčně to nefunguje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…