Lži se dnes říká „alternativní pravda“, lamentoval ústavní soudce Šimíček. Máme svobodu slova, ale...

20.11.2019 18:45

Když ovládali tuto zemi, neštítili se komunisté lhát prakticky o všem. A jak je to s politiky v demokratickém režimu? Soudce Ústavního soudu ČR Vojtěch Šimíček prozradil více.

Lži se dnes říká „alternativní pravda“, lamentoval ústavní soudce Šimíček. Máme svobodu slova, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Ústavního soudu v Brně

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl soudce Ústavního soudu ČR Vojtěch Šimíček, který prozradil, jak je to v demokratických poměrech se lhaním politiků či úřadů. Bohužel má pocit, že je dnes pravda silně relativizována a zamlžována.

„V určité formě je to věc, která se tedy děje vždycky, ale posledních x let mám pocit, že se doba postmoderní mění v dobu postfaktickou, kde se lež mění v alternativní pravdu,“ varoval ústavní soudce. „A nerad bych se dočkal toho, že místo přísloví ‚lež má krátké nohy‘ budeme říkat ‚alternativní fakt má krátké nohy‘,“ kroutil hlavou soudce.

Problém však je, že když někdo veřejně použije slovo lež, může být dohnán před soud, takže se lidé zdráhají lež nazvat lží. Soudce se však nezdráhal prozradit, co si myslí o komunistickém režimu, který u nás padl v roce 1989.

„Minulý režim byl založen na lži,“ konstatoval bez obalu ústavní soudce s tím, že oficiálně u nás komunisté nevěznili politické vězně, řada lidí byla zavřena za údajné skutky, ale bylo jasné, jaká je pravda, i když se lidé k pravdivým informacím mohli dostat jen těžko.

Dnes je prý situace jiná. Dnes jsme zaplaveni informacemi. „Já to nekritizuji,“ zdůraznil Šimíček, ale jedním dechem dodal, že v záplavě informací je mnohdy těžké se vyznat.

Soudce také konstatoval, že v ústavě máme zakotvenou svobodu projevu, ale ten či onen vyslovený názor by se podle něj měl alespoň rámcově opírat o fakta. Podle soudce by lidé měli usilovat o hledání pravdy a obhajobu pravdy.

Ve druhé polovině rozhovoru konstatoval, že většina soudů v České republice rozhoduje spravedlivě, protože i z toho mála případů, které se k Ústavnímu soudu dostanou, je jen pět procent verdiktů vyhodnoceno jako špatných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…