Lžu vám, aby vás netrápily výčitky, že chci obnovit velkou Ruskou říši. To nám prý říká Putin

20.08.2014 10:14

Komentátor MF Dnes Teodor Marjanovič na pozadí výročí intervence vojsk zemí Varšavské smlouvy ze srpna 1968 v Československu píše o současných skutcích ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten se podle něj pokouší obnovit velkou ruskou říši.

Lžu vám, aby vás netrápily výčitky, že chci obnovit velkou Ruskou říši. To nám prý říká Putin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimir Putin alegoricky s protiletadlovým systémem

Komentátor uvažuje o tom, zda by se dala formulovat doktrína, kterou se současný vládce Kremlu řídí. „To Putinova doktrína ještě nebyla formulována jednou větou, ale nedá zase tak velkou práci ji načrtnout a soudruhům v Moskvě tím nabídnout bratrskou pomoc,“ píše Marjanovič a pouští se do jejího možného znění.

„Kdykoli se v nějaké zemi, která v minulosti patřila do sovětské sféry vlivu, začne rozmáhat nebo už konkrétně prosazovat snaha o přičlenění k západním státním, vojenským či hospodářským uskupením, je to problém, který se týká Ruska na věčné časy a nikdy jinak,“ shrnuje postoj Ruska Marjanovič.

Putin využívá spíše miloševičovské metody

Komentátor pak ve svém článku porovnává situaci v roce 1968 s dnešním děním na Ukrajině. „Rozdíl oproti invazi do Československa z roku 1968 je v tom, že Putin ve svém dobyvačném postupu používá spíše miloševičovské než brežněvovské metody. Poslat přes hranice trojského koně v podobě bíle zabarveného humanitárního konvoje doprovázeného zpoza polí mobilními údernými jednotkami připomíná taktiky, které se osvědčovaly na Balkáně před dvaceti lety, když šlo o to, aby se udrželo zdání, že Srbsko či tehdejší srbsko-černohorská zbytková Jugoslávie nemá s jatkami v Bosně a Hercegovině nic společného,“ míní komentátor MF Dnes.

Podle Marjanoviče chce Vladimir Putin dosáhnout takového klamu, zatímco Leonid Brežněv prý chtěl naopak jednoznačně demonstrovat, kdo je tady pánem. Komentátor pak nabízí ještě jinak uchopenou zmíněnou doktrínu. Pro západní svět prý za nepříliš lichotivý konec.

„Lžu vám do očí, a vlastně vám jen vycházím vstříc, aby vás netrápily výčitky, že mě necháte obnovit velkou Ruskou říši,“ uzavírá Marjanovič.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…