MF DNES udělala rozhovor s Ne základnám. Ale nenechali jej vyjít

24.03.2015 18:45

Iniciativa „Ne základnám“ se ostře ohradila proti otázkám MF Dnes souvisejících s konvojem NATO, jenž pojede přes naše území. Jako zvláště pobuřující vnímají dotaz na to, zda nečerpají finance z ruské strany. Tvrdá odpověď zazněla v rozhovoru, který ale deník neotiskl.

MF DNES udělala rozhovor s Ne základnám. Ale nenechali jej vyjít
Foto: Ne základnám
Popisek: Protest proti válce před poslaneckou sněmovnou

„Otázka je urážlivá, nelogická a zavádějící. Vypovídá víc o tazateli, než o tom, kdo odpovídá. Iniciativa Ne základnám není napojena na žádné vlivové ruské skupiny. Pro analyzování situace nejen v České republice všestranně komunikuje s ostatními. Je to základ pro vytváření objektivního pohledu. Ve své činnosti vychází z 1. článku Charty OSN, 1. článku Washingtonské smlouvy a k jejich naplňování vyzývá i ostatní. Pokud máte nějaké poznatky o výše zmíněném spojení, podělte se o ně s námi. Není v našich silách lustrovat každého příchozího,“ konstatovali členové iniciativy.

Dotaz na ruské finance v iniciativě směřuje prý k dehonestaci hnutí, které se snaží podat i jiné názory, což je v demokratickém systému povoleno. Až to povoleno nebude, budeme prý zpět v totalitě.

Průjezd konvoje NATO považuje Ne základnám za válečnou propagandu, kdyby šlo o čistý průjezd, trval by několik hodin, nikoli čtyři dny. Iniciativa cituje i Mezinárodní pakt o občanských a politických právech - článek  20 - kde se říká:  „Jakákoliv válečná propaganda je zákonem zakázána.“ Přitom tu opakovaně vystupuje ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který konvoj opřádá pohádkami, kterým může věřit snad jen dítě, ale ne myslící dospělý člověk. Tak to alespoň vidí iniciativa Ne základnám.

Pobyt jakýchkoliv cizích vojsk na našem území by měl podle iniciativy smysl je tehdy, kdybychom byli nárazníkovým pásmem v jakémkoli konfliktu. Pakliže nechceme být první „na ráně“, musíme říci jasné ne všem cizím vojákům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…