MMF dal zelenou 17 miliardám dolarů pro Ukrajinu

01.05.2014 7:05

Mezinárodní měnový fond včera potvrdil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v hodnotě 17 miliard dolarů (340 miliard korun), který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zprávu ze zasedání výkonné rady MMF ve Washingtonu.

MMF dal zelenou 17 miliardám dolarů pro Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Výkonná rada fondu, v níž jsou zastoupeni i zástupci Ruska, rozhodla o okamžitém uvolnění 3,2 miliardy dolarů, které dostane k dispozici ukrajinská vláda pro bezprostřední odvrácení bankrotu. Dvě miliardy z této sumy jsou určeny na podporu ukrajinského rozpočtu.

Pomoc MMF podle expertů zároveň otevře dveře k dalším mezinárodním půjčkám ve výši asi 15 miliard dolarů, uvádí Reuters.

MMF se již koncem března předběžně rozhodl, že Ukrajině poskytne úvěrovou pomoc v objemu 14 až 18 miliard dolarů. Šéfka MMF Christine Lagarde již dříve prohlásila, že předpokládaný objem pomoci je dostatečný k tomu, aby Ukrajina mohla uhradit všechny své závazky.

Ukrajinský parlament na konci března na druhý pokus schválil protikrizový zákon počítající s úspornými opatřeními, která MMF v rámci dohody o půjčce požaduje. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk při schvalování tohoto zákona upozornil, že Ukrajina se ocitla na pokraji ekonomického a finančního kolapsu. Pokud by nepřijala doporučení MMF, mohla by její ekonomika letos klesnout až o deset procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…