MMF snížil na polovinu odhad růstu ruské ekonomiky na příští rok

01.10.2014 16:15

Mezinárodní měnový fond (MMF) na polovinu snížil odhad růstu ruské ekonomiky na příští rok. Hrubý domácí produkt se tak podle nové prognózy zvýší pouze o 0,5 procenta. MMF uvedl, že na snížení se podepsalo geopolitické napětí. Ruskou centrální banku zároveň vybídl k dalšímu zpřísnění měnové politiky, aby tak reagovala na zrychlující inflaci.

MMF snížil na polovinu odhad růstu ruské ekonomiky na příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

„Geopolitické napětí má velký přímý dopad na ruskou ekonomiku," řekl šéf mise MMF v Rusku Antonio Spilimbergo.

MMF již na začátku července uvedl, že dosavadní západní sankce proti Rusku za jeho přístup k ukrajinské krizi negativně ovlivnily příliv investic do země a vedly k zastavení jejího ekonomického růstu. Západ pak sankce rozšířil na další ruské činitele a podniky, včetně ruských bank, zbrojovek a velkých energetických firem.

Na rozdíl od Moskvy tato washingtonská instituce v dalších letech žádné oživení nečeká

Světová banka (SB) na konci září předpověděla, že ruská ekonomika bude stagnovat v tomto i v následujících dvou letech. Země tím podle ní bude platit cenu za ukrajinskou krizi, absenci strukturálních reforem a vrtkavou ekonomickou politiku.

SB v základním scénáři počítá s tím, že HDP Ruska letos stoupne o 0,5 procenta, což odpovídá vládní předpovědi. Na rozdíl od Moskvy ale tato washingtonská instituce v dalších letech žádné oživení nečeká.

Ekonomové v nejnovějším průzkumu agentury Reuters zveřejněném v úterý předpověděli, že ruská ekonomika letos nevykáže žádný růst a míra inflace stoupne na čtyřleté maximum.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…