MPO: 58. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno bude největší za posledních pět let, ve velkém stylu se představí Čína i Průmysl 4.0

15.09.2016 17:02

Od 3. do 7. října čeká na návštěvníky brněnského výstaviště již 58. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno, který bude největší přehlídkou průmyslových odvětví za poslední pět let. O podrobnostech letošního ročníku MSV informovali na tiskové konferenci 15. září ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš a další hosté, včetně obchodního rady čínské ambasády Yongru Chenga.

MPO: 58. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno  bude největší za posledních pět let, ve velkém stylu se představí Čína i Průmysl 4.0
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miinistr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Zájem vystavovatelů o klíčový tuzemský veletrh ukazuje podle ministra Jana Mládka současnou sílu české ekonomiky.

„Loňský rok byl pro naše hospodářství jedním z nejúspěšnějších. Hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 4,6 procenta. To je nejlepší výsledek za posledních osm let. Zásadní pozici si udržuje právě průmysl a především průmysl zpracovatelský, který vloni rostl dokonce o 6 procent. I výsledky prvního pololetí letošního roku, kdy hrubý domácí produkt vzrostl ve druhém čtvrtletí meziročně o 2,5 procenta a ve srovnání s prvním čtvrtletím o 0,9 procenta, naznačují, že se stále pohybujeme na pozitivní vlně. O tom svědčí i mimořádné rekordní výsledky našeho exportu,“ uvedl ministr.

Hlavním tématem ročníku byl stejně jako loni vyhlášen Průmysl 4.0, který je nastupující čtvrtou etapou průmyslové revoluce a letos bude poprvé prezentován přímo v expozicích vystavovatelů v podobě inovativních technologií automatizace, robotizace, digitalizace a zasíťování. "Letošní Mezinárodní strojírenský veletrh tedy nebude v žádném případě pouze přehlídkou toho současného, ale především pohledem do budoucnosti. Jeho tématem bude průmyslová automatizace napříč obory. Právě transfer technologií a inovací do praxe osobně považuji za jeden z klíčových faktorů budoucího úspěchu našich firem ve světové konkurenci," vysvětlil ministr Jan Mládek.  

Tradičně největším zahraničním vystavovatelem – co do počtu zúčastněných firem – je Německo, které bude zastoupeno více než 250 vystavovateli, další firmy s německým původem se budou prezentovat také prostřednictvím svého českého zastoupení.

"Zemí partner" na letošním ročníku MSV se stala Čína, která  ve svém  rozlohou největším pavilonu představí významné čínské holdingy a technologické firmy, např. China Railways, Aviation Industry Corporation of China, Yanfeng Automotive Interiors of SAIC Motor Corporation, Shanghai Electric a řadu dalších. Celková výstavní plocha Číny bude tři tisíce m2 s více než 150 vystavovateli. "Považuji za opravdu velký úspěch naší ekonomické diplomacie, že se podařilo zajistit účast Číny jako partnerské země. Je to výsledek dobré spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu s Veletrhy Brno a také úspěšného fungování Ekonomického smíšeného výboru mezi Českou republikou a Čínou," dodal Mládek.

Jako každoročně, i letos bude Ministerstvo průmyslu a obchodu na veletrhu zastoupeno svou vlastní expozicí spolu se Svazem strojírenské technologie a agenturami CzechTrade a CzechInvest ve stánku č. 83 v pavilonu P. Podílet se bude navíc i na novém projektu tzv. Exportního domu, který připravilo spolu s Ministerstvem zahraničních věcí a agenturou EGAP. Ve stánku č. 83 nabídne MPO své expertní konzultace zaměřené na jednotlivá exportní teritoria (země EU, Čínu, Indii, Írán, Rusko, východní Asii, USA, Kanada či Latinskou Ameriku) i na strukturální fondy a  investiční pobídky.

 

PR článek

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…