MPSV stihlo podle Marksové už řadu návrhů, zní chvála i kritika

04.05.2014 10:59

Novelu o návratu k vyšší valorizaci penzí, návrh o porodném i na druhé dítě či o změnách doplatků na bydlení stihla za prvních sto dnů ve funkci předložit ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Zástupci odborů, postižených či ženské organizace si jednání s novým vedením resortu pochvalují. Objevuje se ale i kritika, nešetří jí hlavně pravicoví opoziční politici.

MPSV stihlo podle Marksové už řadu návrhů, zní chvála i kritika
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Michaela Marksová na snímku uprostřed

 „Domnívám se, že se povedla celá řada věcí i za tu krátkou dobu," zhodnotila své působení na ministerstvu Marksová. Za největší problém v resortu považuje stav informačních technologií. „Z médií jsme věděli, že to je v nepořádku. S takovým chaosem jsem ale nepočítala," řekla. MPSV na většinu informačních služeb už nemá smlouvu nebo mu brzy vyprší. Tendry se nestíhají. Ministryně před nedávnem řekla, že kvůli špatnému hospodaření se promrhala v posledních letech miliarda.

Podle Marksové se zatím podařilo připravit novelu, která se o rok dřív vrací k vyšší valorizaci penzí. Sněmovna předlohu minulou středu poslala do dalšího projednávání. V dolní komoře je i zákon o dětské skupině, kam by rodiče mohli dávat malé děti na hlídání. Normu ministryně zdědila po pravicových předchůdcích a prosazuje ji, ČSSD ještě jako opoziční strana novinku ostře kritizovala.

Ministerstva a další instituce mohou teď dávat připomínky k návrhu zavést pro chudší rodiny porodné na druhé dítě či omezit doplatky na bydlení v ubytovnách. Se zástupci postižených se vedení resortu dohodlo na jednodušší výměně průkazů pro handicapované. Resort řídí přípravu pravidel sociálního bydlení. Vzniká důchodová komise k reformě, vypočítala Marksová. S odboráři a zaměstnavateli chce jednat o zvýšení minimální mzdy.

Odboroví předáci si přístup nového vedení pochvalují. Odbory mají tradičně k ČSSD blízko, záměry sociálně demokratické ministryně se shodují s jejich plány. Její opatření na podporu zaměstnanosti proto podporují. Na tripartitě se k nim přidali i zaměstnavatelé. „Tentokrát materiály měly velmi dobrou odbornou úroveň," uvedl k návrhům MPSV šéf svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Kroky ministryně vycházejí ze záměrů, na nichž se dohodla koalice. Pravicové opoziční strany nadšení sociálních partnerů nesdílejí. Politici TOP 09 a ODS se ptají, kde chce vláda na chystané kroky vzít. Varují před zadlužováním.

Expertka ODS Lenka Kohoutová kritizuje resort třeba za přípravu změn ve financování sociálních služeb. Od ledna by dotace měly místo ministerstva rozdělovat kraje. „Ministerstvo opět nestíhá včas nová pravidla pro financování vypracovat. Nová ministryně ještě také nic nepředložila. Pracovat na vyhlášce až teď, to je prostě víc než pozdě," uvedla Kohoutová. Podle ní je nutné změny odložit o další rok.

Počet odborů v úřadu bobtná

Podle některých kritiků se také zdá, že na ministerstvu panuje chaos, odborníci odešli a někdy je nahradili lidé bez zájmu o problematiku, počet odborů v úřadu bobtná. Zatímco v minulosti v jednotlivých sekcích fungovaly dva či tři, nyní je jich třeba pět. „Máme pořád stejný počet zaměstnanců, ale snažíme se provádět různé organizační změny, aby to bylo logické. Na první pohled to může vypadat, že vznikají nějaké nové odbory, lidé se ale jen přeskupují," odmítá výtky Marksová.

Nové vedení resortu si pochvalují i představitelé postižených či zástupkyně ženských organizací. Do ministryně vkládají naděje na srovnávání propasti mezi výdělky mužů a žen, na lepší možnosti sladit práci se soukromím, na zlepšení situace opuštěných dětí a jejich náhradních rodin či na účinnější pomoc handicapovaným. „Slibuji to, co máme v rukou, co je reálné. Říkám, že návrh sice podporuji, ale že je třeba se domluvit s ministrem financí," dodala Marksová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…