MPSV žádá odklad účinnosti normy o úrazovém pojištění zaměstnanců

14.01.2014 12:55

Odklad účinnosti zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců o další rok, na leden 2016, navrhne ve středu vládě Ministerstvo práce a sociálních věcí. Účinnost normy z roku 2006 byla odkládána opakovaně, naposledy na leden 2015. Nynějším odkladem chce ministerstvo dát nové vládě prostor, aby zhodnotila možnosti zabezpečení zaměstnanců při pracovním úrazu a nemoci z povolání, rozhodla o řešení a přijala nutné změny. Podklady ministerstvo chystá.

MPSV žádá odklad účinnosti normy o úrazovém pojištění zaměstnanců
Foto: archiv FK
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Podle platného zákona z roku 2006, který ale dosud nenabyl účinnosti, se má změnit odškodňování za pracovní úrazy a nemoci z povolání. Pojištění by od dvou komerčních pojišťoven převzala Česká správa sociálního zabezpečení. Nově by měla vybírat pojistné jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání by měla hradit rentu. Nyní se pojišťují zaměstnavatelé u dvou komerčních pojišťoven, odškodnění se platí z tohoto pojištění. Nový koncept vychází z principu komerčního pojištění. Zavést by se měly bonusy a malusy.

Podle zprávy pro vládu ale jsou zásadní rozpory v názorech příslušných subjektů na další podobu zabezpečení zaměstnanců při pracovním úrazu či nemoci z povolání i na to, zda vůbec má být zaváděno úrazové pojištění podle již schváleného zákona. Ve stávající podobě je prý zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců "norma neaplikovatelná a vyžaduje rozsáhlejší změny". Odložení účinnosti dá podle zprávy pro vládu prostor vše vyřešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …