MVČK vyjednává s armádou a povstalci o zárukách bezpečnosti

18.08.2014 10:00

Zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže vyjednávají s ukrajinskou armádou a se zástupci východoukrajinských vzbouřenců o bezpečnostních zárukách pro ruský humanitární konvoj. Novinářům v pohraničním městě Kamensk Šachtinskij to dnes oznámila mluvčí MVČK Galina Balzamova. Bezpečnostní záruky podle ní zatím Červený kříž nedostal.

MVČK vyjednává s armádou a povstalci o zárukách bezpečnosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bezdomovkyně u nádražního hotelu Expres

„Dokud nebudou otázky bezpečnosti konvoje vyřešeny, kolona rusko-ukrajinskou hranici nepřekročí," uvedla mluvčí. „Delegáti Červeného kříže dosud od žádné z bojujících stran bezpečnostní záruky nedostali," dodala.

Většina ruských kamionů parkuje od čtvrtka u ruského pohraničního přechodu Doněck, kde posádky vozidel nocují v provizorním stanovém táboře. Skupina šestnácti nákladních automobilů se o víkendu přesunula přímo na hranice k přechodu Doněck-Izvaryne, kde je v nejbližší době čeká celní odbavení.

Na kontrole se budou podílet všechny tři strany

Podle mluvčí budou celní kontrolu provádět společně ruští i ukrajinští celníci spolu se zástupci MVČK. Jakmile bude procedura dokončena, Červený kříž kamiony zaplombuje. Kdy se tak stane, Balzamova neuvedla. Moskevský rozhlas oznámil, že celní prohlídka zřejmě začne dnes, trvat ale může mnoho hodin či dokonce dní.

Podle šéfa ukrajinské finanční pohraniční stráže Anatolije Makarenka budou hranice kamiony překračovat ve skupinách po třiceti vozidlech. Každému z kamionů bude jako doprovod přidělen jeden pracovník MVČK. Skupina těchto průvodců ale na hranice dosud nedorazila, uvedl generál Makarenko.

Ruská kolona, kterou Moskva vypravila k hranicím před týdnem, má 262 vozidel. Je na nich naloženo přes 1800 tun humanitární pomoci, zejména potravin, hygienických potřeb, léků a spacích pytlů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…