Má Babiše chránit policie? Projedná vláda

15.12.2015 13:02

Vláda příští týden projedná rozšíření seznamu osob, které má chránit policie, o ministra financí. O ochranu nedávno požádal ministr Andrej Babiš (ANO) kvůli několika případům ohrožení. Kdyby vláda ochranu nerozšířila, hrozí pokračování špatné bezpečnostní situace ministra financí, jejímž důsledkem by v krajním případě mohl být i pokus o jeho fyzickou likvidaci, vyplývá z podkladů pro jednání kabinetu, které má ČTK k dispozici.

Má Babiše chránit policie? Projedná vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš zapaluje svíčku

Ministerstvo vnitra navrhuje změnit vládní nařízení z roku 2008. Ministr financí by v seznamu chráněných osob nahradil funkci místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, která již dnes neexistuje. "Hlavním důvodem navrhované novelizace nařízení vlády je fakt, že člen vlády ve funkci ministra financí je dlouhodobě vystaven ohrožení své osoby, a to zejména s ohledem na činnost kriminálních skupin v kontextu postoje ministerstva financí k řešení celních a daňových podvodů," stojí v předkládací zprávě pro ministry.

Mezi dalšími rizikovými faktory, kvůli nimž by měl ministr financí ochranu dostat, je současný postoj ministerstva k ekologickým zakázkám nebo hazardnímu průmyslu. "Nelze rovněž opomenout skutečnost, že ministru financí je v poslední době stále častěji formou dopisů vyhrožováno likvidací jeho osoby," uvádí předkládací zpráva.

Přesné náklady na policejní ochranku pro ministra financí nejsou vyčísleny. Na jednu denní směnu se ale odhadují na 82.000 korun. Tyto peníze by šly na platy pro policejního řidiče a osobního ochránce, kteří se u chráněné osoby střídají ve čtyřech denních směnách. Další náklady představují provoz aut, které teprve policie potřebuje koupit. Pro chráněnou osobu jsou potřeba tři automobily. Cena jednoho auta podle podkladů pro vládu vyjde zhruba na 2,4 milionu korun.

Babiš požádal o přidělení ochranky na začátku listopadu, kdy vyjádřil přesvědčení, že by měl mít na ochranku automaticky nárok. Zmínil případy ohrožení, mezi něž patřilo to, že albánská mafie chtěla přepadnout jeho dům, nebo dopis s jedem, který mu byl v minulosti odeslán. V současnosti Babiše brání jeho soukromá ochranná služba.

O bezpečnost významných představitelů země se stará Útvar pro ochranu ústavních činitelů. V současnosti policisté střeží prezidenta, který má na policejní ochranu nárok i po skončení funkce. Mezi další chráněné osoby patří předsedové obou komor Parlamentu, premiér a ministři vnitra, zahraničních věcí a spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…