Má ČSSD podpořit Zemana? Jandák je pro, zato Dienstbier se rozjel: Jeho pomstychtivost už pocítili...

03.03.2017 21:15

Prezident Miloš Zeman sice ještě neoznámil, zda bude kandidovat v nadcházejících prezidentských volbách, ale jeho případná kandidatura je již nyní předmětem diskusí. Server Deník.cz v této otázce vyzpovídal exministra kultury Vítězslava Jandáka a exministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Ač oba z jedné strany, ČSSD, na podporu případné Zemanovy kandidatury mají rozdílný názor.

Má ČSSD podpořit Zemana? Jandák je pro, zato Dienstbier se rozjel: Jeho pomstychtivost už pocítili...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

„Koho jiného by měla ČSSD podpořit než Miloše Zemana? Sociální demokracie mívá občas politickou horečku, ale já věřím, že se vzpamatuje, přiloží si obklad realismu a rozhodne, že bude volit Miloše,“ uvedl Jandák s tím, že pro něj je to bez diskuse. Podle něj má totiž Zeman se stranou nejen společné geny, ale za druhé se u nás po listopadu 1989 vyprofilovalo jen pár osobností, které mají obrovské politické zkušenosti. 

„Jednou z nich je Miloš Zeman, který by měl moderovat budoucí dialog mezi Východem a Západem. To je pro Českou republiku obrovská příležitost a prestiž. Takže žádný pravdoláskař, ale politický pragmatik, státník a filozof – Miloš Zeman. Někdo říká, že není levicový politik, ale on jím pochopitelně je. Nemluví o tom, protože levicově žije. A že podporoval Donalda Trumpa? Vždyť to je prezident, který chce Spojené státy zachránit,“ uzavřel svůj názor Jandák.

Proti Zemanovi naopak stojí Jiří Dienstbier. Podle něj totiž Zeman nesdílí hodnoty levice. „Sociální demokracie by měla podpořit či přímo postavit někoho, kdo sdílí její hodnoty. To Miloš Zeman není, neboť se posunul do krajně konzervativních, pravicových a nacionalistických pozic. Myslím, že nejen není sociálnědemokratický, ale ani levicový politik,“ konstatuje Dienstbier a ilustruje to na podpoře Donalda Trump a kroků, které sázejí na vyvolávání nenávisti ve společnosti. 

„Pro levicového voliče by mělo být varovné například to, že Zeman souzní se současným americkým prezidentem, který se chystá vzít zdravotní pojištění dvaceti milionům Američanů, jimž ho zajistila Obamova administrativa,„ varuje Dienstbier s tím, že brát lidem základní jistoty v oblasti zdravotní péče určitě není levicový přístup.

„Náklonnost některých sociálních demokratů k Miloši Zemanovi nechápu, neboť jeho pomstychtivost už pocítili mnozí z nich, navíc dělá vše pro to, aby ČSSD nebyla úspěšná. Ti, kteří se k němu hlásí, se posunuli do nacionalistických pozic a chovají se jako národní socialisté. Ideální by bylo, aby se v rámci ČSSD uskutečnily otevřené primárky, kde by členové mohli nominovat a pak i hlasovat o kandidátech, kteří by se přihlásili k sociálnědemokratickým principům. Takových jmen je dost,“ uzavřel Dienstbier.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…