Má zrušení slev na daních pro důchodce šanci na změnu?

22.07.2013 14:35

Vláda Jiřího Rusnoka se bude na středeční schůzi zabývat ústavní stížností skupiny senátorů proti části zákona o daních z příjmů, jež se týká zrušení daňové slevy pro důchodce. Podle návrhu, který má předložit předsedkyně legislativní rady vlády Marie Benešová a který má ČTK k dispozici, by se vláda měla k řízení před Ústavním soudem připojit a žádat zamítnutí této stížnosti.

Má zrušení slev na daních pro důchodce šanci na změnu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Senátoři chtějí zrušit tu část zákona účinného od letošního 1. ledna, která stanoví, že daň se nesnižuje u daňového poplatníka, jenž pobírá starobní důchod. Tato právní úprava podle nich vede k nerovnému postavení mezi jednotlivými poplatníky a zároveň porušuje i princip obecné rovnosti před zákonem. Zrušení by podle návrhu senátorů mělo být účinné hned ode dne, kdy Ústavní soud vyhlásí svůj nález ve Sbírce zákonů.

Opatření má přinést do státní pokladny dvě miliardy

Zrušení slevy na dani je součástí daňového balíčku, který loni prosadila vláda expremiéra Petra Nečase. Pracující důchodci si od letoška mohou odečíst měsíčně z daní 2070 korun jen tehdy, pokud nedostávají důchod. Nečasova vláda uváděla, že opatření dopadne asi na 80.000 lidí. V Česku však podle statistiků loni pracovalo zhruba 160.000 důchodců a jejich počet dále roste. Opatření má platit do roku 2015, přičemž letos má přinést do státní pokladny dvě miliardy a v příštích dvou letech pak vždy po dvou a půl miliardách.

Stížnost podal za skupinu 19 senátorů děkan a šéf katedry ústavního práva pražské právnické fakulty Aleš Gerloch, mezi stěžovateli je například Libor Michálek, Eliška Wagnerová nebo Zdeněk Škromach (ČSSD). Ústavní soud návrh obdržel 12. června a soudcem zpravodajem ustanovil Vladimíra Sládečka - jednu z nových posil soudu, které v horní komoře Parlamentu prosadil prezident Miloš Zeman.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …