Petr Mach opět zvolen do čela Svobodných. Petr Hampl bouchnul dveřmi

23.11.2015 11:11

Předsedou Strany svobodných občanů (Svobodní) se znovu stal europoslanec Petr Mach, když v internetovém hlasování získal dvě třetiny hlasů. Strana to oznámila na dnešní tiskové konferenci. Mach, který ve volbě porazil trojici protikandidátů, vede Svobodné od jejich vzniku v roce 2009.

Petr Mach opět zvolen do čela Svobodných. Petr Hampl bouchnul dveřmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Petr Mach (Trikolóra)

Ve volbách šéfa strany se Machovi postavili Roman Kříž, Petr Hampl a Miloslav Bednář. Kříž obdržel 15,6 procenta z 574 hlasů, Hampl 13,1 procenta a Bednář 5,6. Mach dostal 65,7 procenta hlasů a stranu povede další dva roky, tedy i do sněmovních voleb v roce 2017.

Mach dnes na tiskové konferenci oznámil, že jej po ukončení hlasování neúspěšný protikandidát Hampl informoval, že odchází ze strany. Mach očekává, že tento krok přispěje k ukončení neklidu a rozporů ve straně, prezentovaných i na veřejnosti.

O obsazení místopředsednických postů se teprve bude rozhodovat

O tom, kdo obsadí čtyři křesla místopředsedů, rozhodnou Svobodní od 29. listopadu do 6. prosince.

Staronový předseda Svobodných dnes vyjádřil přání, aby jeho strana šla do krajských voleb v příštím roce po boku se Stranou soukromníků České republiky, s jejímž vedením již jedná.

Strana svobodných občanů vznikla v roce 2009. U zrodu stáli většinou bývalí členové ODS. Úspěch v celostátních volbách zaznamenali Svobodní loni, když získali jedno křeslo v Evropském parlamentu. Europoslancem se stal právě Mach.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…