Mach v ČT: Kvóty uškodí migrantům. A pokud jde o nezodpovědnost Francie a USA...

24.04.2015 19:45

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) zavítal do pátečního Interview ČT24. Hovořil především o přívalu imigrantů do Evropy. Jasně řekl, co by měl dělat evropský úředník v souvislosti s imigranty a jak strašně by uprchlíkům uškodilo, kdyby se zavedly kvóty. Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani fatální pochybení USA a Francie. Nakonec pronesl pár slov také o Liberlandu.

Mach v ČT: Kvóty uškodí migrantům. A pokud jde o nezodpovědnost Francie a USA...
Foto: hns
Popisek: Petr Mach v půlnočním rozhovoru

„Úředník by neměl dělat nic, co mu neukládá zákon, takže pokud má v popisu práce ochranu hranic, tak by se měl věnovat tomu. Na druhé straně platí stará námořní zásada pomoct tonoucímu,“ konstatoval hned v úvodu předseda Svobodných. Uprchlíci jsou podle jeho názoru často motivováni i velmi štědrým sociálním systémem v některých státech EU. Má jisté pochopení i pro postoj italské vlády, která je přívalu uprchlíků vystavena asi nejvíc, a proto žádá Unii o peníze, aby to zvládla.

„Jestliže je Itálie členem Schengenského prostoru, je to problém všech zemí, které jsou součástí Schengenu, včetně České republiky,“ upozornil Mach s tím, že právě v Itálii by měly vzniknout záchytné tábory, ze kterých by se pak žadatelé přesouvali do zemí, kde by dostali azyl. Azylová politika by podle Macha měla stát čistě na dobrovolnosti. „Představme si, že nějaký uprchlík bude chtít odcestovat do Německa, protože tam má nějaké příbuzné, ale na základě kvót dostane místo v jiné zemi, o které nestojí,“ varoval Mach.

Europoslanec doufá, že nám uprchlické kvóty nebudou vnuceny, byť to na základě Lisabonské smlouvy nelze vyloučit. Současně ale razantně odmítá myšlenku, že by česká společnost byla k cizincům kritická. Přece jen u nás žije početná vietnamská i ukrajinská komunita a podle Macha jsme schopni přijmout např. uprchlíky z Ukrajiny, ale uprchlíci ze Sýrie či Libye jsou nám natolik kulturně vzdáleni, že by pravděpodobně ani neměli zájem žít tu spolu a námi.

Nezodpovědné chování Západu

„Někde jen sesadit diktátora, rozvrátit režim a nechat tam trpět občany je strašné a někdejší politiky Francie a USA je třeba pohnat k zodpovědnosti,“ uvedl Mach s poukazem na počínání bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho. „Já bych si přál, aby politici, kteří to způsobili, přiznali chybu, jinak hrozí, že to zopakují.“

Bylo by lepší, kdyby si tamní obyvatelé vyřešili situaci sami v tom smyslu, aby si nastolili vládu, o kterou sami stojí. Nemusí to přitom být demokracie západního střihu. Fungujícím státem v krizové oblasti je např. Jordánsko, a ačkoli to není z pohledu západních standardů ideální demokratický stát, má stabilní a dobře fungující vládu, která pomáhá i uprchlíkům.

Poslední minuty Mach věnoval Liberlandu – malé zemi, kterou založil člen svobodných Vít Jedlička. Mach by si přál, aby se podobným Liberlandem v budoucnu stala Česká republika. Svému spolustraníkovi přeje, aby svůj nápad dále úspěšně rozvíjel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…