Machinace v ROP Severozápad se dnes budou řešit před soudem

09.09.2014 6:12

Ústecký krajský soud dnes začne projednávat machinace s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad. Obžaloba z nich viní osm lidí. Podle obžaloby ovlivnili projekty za 1,4 miliardy korun, 922 milionů korun úřad skutečně proplatil. Mezi obžalovanými jsou tři bývalí ředitelé úřadu Petr Kušnierz, Petr Vráblík a Pavel Markvart nebo někdejší náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda. Hlavní líčení je naplánováno zatím do konce letošního roku.

Machinace v ROP Severozápad se dnes budou řešit před soudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Spis ke kauze je mimořádně rozsáhlý. Jen obžaloba má 93 stran. Obžalobě čelí i někdejší úřednice Irena Kotlanová, která má jako jediná status spolupracující obviněné, zjistila ČTK z textu obžaloby. Státní zástupce viní obžalované ze zneužití pravomoci úřední osoby, poškozování finančních zájmů Evropské unie, případně obou skutků. V seznamu projektů, které podle spisu obžalovaní ovlivnili, jsou projekty měst a obcí i soukromých investorů.

Bývalí ředitelé úřadu podle obžaloby dosazovali externí hodnotitele projektů přímo, nelosovali je. V hodnocení projektů měli experti klíčovou roli, na základě jejich bodování se o přidělení dotace rozhodovalo. Kušnierz prý takto ovlivnil složení expertů, kteří hodnotili stavbu hotelu Větruše v Ústí nad Labem nebo Apartmánů 99 v Chomutově. Kouda podle obžaloby tlačil na úředníky, aby prošli například projekty modernizace lyžařských středisek v Krušných horách, vybudování muzea vývoje a tradic myslivosti v Libouchci na Ústecku nebo integrovaný dopravní systém Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Podle obžaloby Kotlanové hrozil propuštěním.

S nárokem na náhradu škody se k aktuálnímu trestnímu řízení připojila ministerstva financí a pro místní rozvoj, u soudu budou žádat stovky milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…