Machrovali s čínskými investicemi, ale nakonec z toho povyku nebude skoro nic, rozebírá Zlámalová čínské investice

08.04.2016 13:04

Lenka Zlámalová se na webu Echo24.cz pustila do tvrzení stoupenců čínských investic. Mnoho povyku pro nic. Nakonec totiž podle ní dopadne jen jedna z ohlášených investic, a to je odkup podílu v bankovní skupině J&T Group.

Machrovali s čínskými investicemi, ale nakonec z toho povyku nebude skoro nic, rozebírá Zlámalová čínské investice
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

„Velká servilita, velká show, velká očekávání obřích miliardových investic. A nakonec skoro nic,“ píše hned v úvodu svého komentáře Zlámalová. Jedinou investicí, která opravdu dopadne podle plánu, je podle ní odkup padesátiprocentního podílu bankovní skupiny J&T Group čínskou skupinou CEFC. To je však známo již dlouho dopředu.

Zmiňuje také skutečnost, že jediné, co si většina lidí pamatuje o návštěvě prezidenta Zemana v Číně, je fakt, že zpátky letěl letadlem skupin J&T a PPF. Od té doby však k žádným bombastickým investicím nedošlo. „V těch statistikách se totiž natvrdo počítají peníze, které skutečně do České republiky přišly. Ne ty, o nichž na velkolepých tiskovkách mluvil Miloš Zeman nebo šéf Smíšené česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík,“ zdůrazňuje Zlámalová.

Následně připomíná, že za rok 2015 z Česka spíše peníze odcházely, než aby je někdo posílal k nám. „Na přímých zahraničních investicích sem přišlo 30 miliard korun. Za drtivou většinu těch investic jsou zodpovědní Němci,“ podotýká.

Celý text zde

Pak se vrací do roku 2014, který je podle ní ilustrací toho, jak fungují čínské investice. „Tehdy tady zahraniční investoři utratili na přímých investicích 123 miliard korun. Z toho 80 miliard korun přivezli Němci. Jaroslav Tvrdík tvrdí, že tady Číňané od první Zemanovy cesty do Pekingu investovali kolem 10 miliard korun,“ píše Zlámalová a rozebírá konkrétní případy, kterými je pivovar Lobkowicz, fotbalová Slavia, či Travel Service a vydavatelství Empresa.

„Je to teda osmkrát méně, než tady za rok bez jakéhokoliv veřejného zájmu utratí investoři němečtí,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…