Macron, Čaputová a Zelenskyj. Jak vyhráli volby a dostali se do úřadu? Bašta nachází shodu

28.04.2019 7:16

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině se zamýšlí nad tím, jak to může dopadnout, když volby ve Francii, na Slovensku nebo na Ukrajině vyhrávají lidé, kteří mají minimum politických zkušeností, případně nemají zkušenosti vůbec žádné. Podívejte se sami, k čemu Bašta dospěl.

Macron, Čaputová a Zelenskyj. Jak vyhráli volby a dostali se do úřadu? Bašta nachází shodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Společnost je rozdělená. To je věta, která se v posledních letech ozývá stále častěji. Jenže když volby ve Francii vyhrál Emmanuel Macron, tato věta se na nějaký čas přestala objevovat.

„Pak náhle ve Francii zadul svěží vítr změn. Do voleb přišel mladý, nepříliš známý politik, založil hnutí s nic neříkajícím názvem (cosi jako Vpřed!) a získal 66 procent hlasů. Nápad se technologům moci evidentně zalíbil, tak ho zopakovali na Slovensku. Ukázalo se, že za tři měsíce lze z neznámé právničky zabývající se skládkou odpadu, politicky angažované ve stejně neznámém hnutí, vytvořit politickou hvězdu, kterou zvolili první slovenskou prezidentkou,“ napsal k tomu Bašta v komentáři pro server První zprávy.cz.

Po Emmanuelu Macronovi ve Francii a Zuzaně Čaputové na Slovensku vyhrál volby na Ukrajině herec Volodymyr Zelenskyj. Všechny tyto tři vítěze spojuje podle Bašty jedno, nemají žádnou politickou zkušenost.

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí

Zelenského podle Bašty do funkce zřejmě dostal kontroverzní podnikatel Igor Kolomojskij a ministr vnitra Arsen Avakov. Otázkou ovšem je, co udělá Zelenskyj teď, bude poslouchat své režiséry, kteří ho dostali do pozice prezidenta, nebo se pokusí o vlastní politiku? Bašta předpokládá, že dojde spíš na to první.

Svědčí o tom údajně už skutečnost, že Zelenskyj drtivě vyhrál prezidentské volby, ale hned potom odjel na dovolenou. Na Ukrajině se však teď podle Bašty bude hrát o hodně. Bude se hrát o to, zda Ukrajina zůstane poloprezidentským systémem, nebo se změní v systém parlamentní, čímž by nový prezident Volodymyr Zelenskyj přišel o většinu pravomocí. Většinu v parlamentu totiž stále drží strana končícího prezidenta Petra Porošenka, která může Zelenského jako prezidenta notně oslabit.

„Jeden by za takto komplikované a výbušné situace očekával, že nově zvolený prezident bude překypovat aktivitou a vyjednávat na všech frontách. V pátek ráno však Volodymyr Zelenskyj odletěl na dovolenou do Turecka. Chová se tedy jako herec po úspěšném dokončení natáčení, všechno nechává na produkci, režii a dramaturgii. Takhle nějak asi vypadá vrcholná politika v postdemokracii,“ podotkl na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…