Macron před cestou do Prahy znovu propleskl potížisty z východu: Nebudeme se ohlížet na země, které chtějí naši integraci blokovat

26.10.2018 10:48

Francouzský prezident Emmanuel Macron před návštěvou Prahy českým médiím sdělil, že členské státy by měly přestat dělat z Evropské unie obětního beránka, na kterého svalují vinu, když se jim to hodí. Češi a další občané zemí Visegrádské čtyřky (V4) by si podle něj měli vzít za své heslo „Evropa jsme my“. „EU potřebuje další integraci a nebude se ohlížet na země, které by ji chtěly jen blokovat,“ dodává.

Macron před cestou do Prahy znovu propleskl potížisty z východu: Nebudeme se ohlížet na země, které chtějí naši integraci blokovat
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

Macron zdůrazňuje, že Evropa není jednosměrná. Je to prý oboustranný závazek, který umožňuje všem zvyšovat svou suverenitu. A ne ji snižovat. Za to, že se V4 k přijímání uprchlíků v rámci EU staví negativně, je Macron už v minulosti kritizoval.

„Nemůžeme využívat evropský rozpočet, aniž bychom připustili solidaritu například v oblasti migrace. Nemůžeme se snažit snižovat svůj příspěvek do evropského rozpočtu, aniž bychom chápali, co s sebou nese jednotný trh. Pokud chceme Evropu zabít, pak pokračujme takto dál,“ prohásil Macron.

Pro odblokování Evropy nabízí Macron dvě zásady. Žádný stát nesmí být vyloučen z žádného projektu a každý musí mít možnost účastnit se od začátku nebo až později spolupráce v různých oblastech. „Jsem přesvědčen, že Česko má chuť být v tomto srdci Evropy, která jde vpřed a chrání občany,“ řekl s tím, že Česko je v schengenském prostoru a je součástí stálé spolupráce v obraně.

Vyjádřil se také o euru, které podle něho má být měnou všech společných států. Silná eurozóna, která po brexitu bude představovat 85 procent HDP unie, je podle něj v zájmu nás všech. Na dotaz, zda se země bez eura neocitnou na okraji, odpověděl, že žádný rozpor a přehlížení zemí nevidí. Ze zemí V4, kam patří kromě Česka ještě Polsko, Maďarsko a Slovensko, platí eurem pouze Slovensko.

A okomentoval i aktuálni politickou situaci v Maďarsku. Podle Macrona je vývoj právního státu v Maďarsku znepokojivý. „Nemůžeme odsuzovat rozpočtový deficit a neodsuzovat demokratický deficit!“ poznamenal. Zdůraznil také, že smyslem řízení podle článku 7 není trestat, ale vést dialog a upozorňovat.

Francouzský prezident přijede do Prahy dnes večer u příležitosti oslav stého výročí založení Československa. Setká se s prezidentem Milošem Zemanem i s premiérem Andrejem Babišem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…