Macron prý dorazí na oslavy 100. výročí Československa v Darney

16.06.2018 21:45

Francouzský prezident Emmanuel Macron koncem června na východě Francie připomene spolu s premiérem Andrejem Babišem a předsedou slovenské vlády Peterem Pellegrinim 100. výročí vzniku Československa. Informoval o tom tento týden francouzský deník Vosges Matin, který vychází v regionu, kde se slavnostní akt 30. června uskuteční. Cestu Babiše na ceremoniál dnes ČTK potvrdila mluvčí vlády Barbora Peterová.

Macron prý dorazí na oslavy 100. výročí Československa v Darney
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Program události, která se v obci Darney koná každý rok, ještě nebyl oficiálně zveřejněn. „Oficiální potvrzení musí přijít velmi brzy,“ napsal Vosges Matin, který k článku připojil fotografie z ceremoniálu z června 2015. Tehdy se za Českou republiku účastnil premiér Bohuslav Sobotka, desítky českých a francouzských vojáků i veteráni druhé světové války.

Na planině nedaleko Darney se 30. června 1918 shromáždilo na 6000 legionářů, aby přísahali věrnost vznikajícímu československému státu. Kromě nich se aktu účastnila i řada oficiálních hostů, včetně budoucího ministra zahraničí a později prezidenta Edvarda Beneše či francouzského prezidenta Raymonda Poincarého. Právě on jménem své země uznal právo Čechů a Slováků na samostatný stát. V následujících dnech se českoslovenští vojáci přesunuli na frontu, kde se v září a říjnu 1918 zapojili do těžkých bojů.

Od roku 2002 se 30. červen rozkazem bývalého prezidenta Václava Havla slaví jako Den ozbrojených sil České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…