Macron si svolal zákonodárce do paláce ve Versailles a sdělil jim, že chce třetinu z nich zrušit. Hraje si na císaře, zuří opozice

03.07.2017 22:11

Devětatřicetiletý francouzský prezident Emmanuel Macron vyhlásil ve své zemi radikální politickou reformu. K zákonodárcům netradičně promluvil v paláci Versailles, v honosném sídle francouzských králů. A podle BBC to vzal pěkně od podlahy. Mimo jiné oznámil, že hodlá snížit počet poslanců a senátorů o třetinu. Pokud to neschválí sami zákonodárci do roka a do dne, Macron o této otázce vypíše referendum.

Macron si svolal zákonodárce do paláce ve Versailles a sdělil jim, že chce třetinu z nich zrušit. Hraje si na císaře, zuří opozice
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že svou zemi hodlá změnit. BBC informuje o tom, že v devadesátiminutovém projevu Macron mimo jiné oznámil, že hodlá o třetinu snížit počet poslanců a senátorů. V dolní komoře francouzského parlamentu, kde dnes sedí 577 poslanců, by jich podle představ Macrona mělo napříště zůstat jen 385 poslanců. Pokud jde o senát, počet členů horní komory by měl klesnout z 348 na 232.

Pokud zákonodárci neomezí sami sebe do roka a do dne, Macron o tom nechá rozhodnout všechny voliče v referendu.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Macron také věří, že Francie musí usilovat o lepší Evropskou unii. Celým jeho politickým programem se má táhnout zásadní myšlenka. Chce Francouzům vrátit kolektivní důstojnost. Sám chce však stát nad klasickými politickými půtkami, chce nastolovat témata o směřování své země, ale konkrétní realizaci svých představ nechá na poslancích a senátorech.  

Podle BBC se tak Macron stylizoval do role ne nepodobné pozici Charlese de Gaulla. Aby ukázal, že chce symbolicky stát nad politickými půtkami, svolal zasedání obou komor parlamentu do slavného zámku francouzských králů ve Versailles. Opozice ho ale okamžitě za volbu místa kritizovala. Macron se prý staví do pozice císaře, který na ostatní politiky shlíží shůry, a tato tole Macronovi v žádném případě jako francouzskému prezidentovi nenáleží.

Možná i proto pondělní vydání deníku Libération vykreslilo Macrona jako Jupitera, římského boha všech bohů, který s bleskem v ruce panuje nade všemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …