Maďaři dnes v zásadním referendu hlasují o přijímání uprchlíků

02.10.2016 9:30

Maďarští voliči dnes míří k volebním urnám, aby odpověděli na otázku, zda stojí o to, aby jim někdo zvenčí nařizoval, koho mají přijmout na svém vlastním území. Odborníci referendum zpochybňují a položenou otázku považují za manipulativní. Vláda Viktora Orbána v kampani před referendem navíc udělala vše pro to, aby voliči hlasovali proti přijetí migrantů.

Maďaři dnes v zásadním referendu hlasují o přijímání uprchlíků
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

V Maďarsku se dnes koná referendum s dotazem, zda může někdo zvenčí nařizovat Maďarsku, zda má nebo nemá přijímat na své území občany jiných států. Jde o jasnou narážku na povinné kvóty na přerozdělování migrantů, které prosazuje Evropská komise. Zprávu o referendu přináší s odvoláním na bezpečnostní server Strategic Forecasting neboli Stratfor portál Českého rozhlasu.

Otázkou zůstává snad jen to, kolik lidí k referendu dorazí. Aby bylo platné, musí přijít 50 procent oprávněných voličů. O samotném výsledku takřka nikdo nepochybuje. Úspěchem pro vládu Viktora Orbána by byla i čtyřicetiprocentní volební účast, protože by to naznačilo, že kabinet stále oslovuje velkou skupinu voličů a má reálnou šanci na vítězství i v příštích volbách. Maďarský premiér profituje z toho, že se staví do role posledního strážce Evropy před vlnou migrantů.  

Celý text najdete zde.

V kampani předcházející referendu dělal Viktor Orbán skutečně vše pro to, aby občané podpořili svou vládu proti Bruselu. To však neznamená, že by Maďarsko chtělo Evropskou unii opustit. Vždyť mu členství v tomto společenství poskytuje nemalé ekonomické výhody. Občané této země to dobře vědí a chtějí zůstat členy EU. Orbán proto zůstane jen u hlasité kritiky Bruselu.

Dá se očekávat, že Evropská komise nebude „vzpurné Maďarsko“ nijak trestat. Všichni si ještě velmi dobře pamatují hrůzu, kterou v řadách evropských politiků vyvolal Brexit. Předpokládaný odchod Británie z EU může v budoucnu vést k určité reorganizaci EU, ale podle serveru k ní rozhodně nedojde v nejbližší době, protože v roce 2017 čekají jak Německo, tak Francii, tedy nejsilnější státy EU, klíčové volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…