Maďaři se bouří kvůli rozpočtu, zablokovali dálnice

15.12.2014 14:55

Maďarští odpůrci úsporných opatření vlády konzervativního premiéra Viktora Orbána zablokovali několik klíčových úseků dálnic v Budapešti na protest proti podobě rozpočtu na příští rok, o němž dnes jedná parlament. Další skupina protestujících se ráno pokusila znemožnit zákonodárcům vjezd do parlamentních garáží, policie však podle agentury MTI jejich akci ukončila.

Maďaři se bouří kvůli rozpočtu, zablokovali dálnice
Foto: archiv
Popisek: Demonstrace proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a jeho nové ústavě

Demonstraci namířenou proti očekávanému negativnímu dopadu rozpočtu na sociálně slabší obyvatele svolala skupina velkých odborových svazů. Protestující zablokovali několik úseků dálnic v širším centru maďarské metropole, což vedlo k dopravním zácpám. Počet účastníků demonstrace média neuvedla.

Již ráno se asi dvě desítky lidí pokusily zabránit poslaneckým autům ve vjezdu do parlamentních garáží, před nimiž se vytvořila fronta vozů blokujících přilehlou ulici a tramvajovou dopravu. Z hloučku zněla hesla jako "Žádné škrty!" nebo "Ústava, demokracie, sociální stát!". Policisté několikrát skupinu neúspěšně vyzvali, aby odešla, načež použili sílu, takže poslanci měli volnou cestu do garáží a k jednání o rozpočtu.

Dnešní protesty navazují na nedělní demonstraci, při které proti úsporným opatřením Orbánova kabinetu a omezování sociálních dávek vyšlo do centra Budapešti přes 2000 lidí. "Tohle není rozpočet Maďarska, ale banánové republiky," řekl během demonstrace jeden z organizátorů Zoltán Vajda, podle nějž úsporný rozpočet uvrhne do chudoby milion obyvatel této desetimilionové země.

Popularita Orbánovy strany Fidesz prudce klesla

Protesty proti Orbánovi trvají s přestávkami již od října, kdy davy lidí poprvé po dlouhé době vyhnalo do ulic chystané zdanění internetu. Od té doby se protestovalo třeba proti stále těsnějším hospodářským stykům s Ruskem, vládou navrhovanému zákazu nedělního prodeje v obchodech či rozšíření zpoplatnění dálnic.

Popularita Orbánovy vládnoucí strany Fidesz podle průzkumu veřejného mínění v listopadu prudce klesla. Na jejím pádu se zjevně podepsaly neustálé půtky se Západem a také plány na zdanění internetu. Podpora Fideszu spadla ve srovnání s říjnem o třetinu, z 37 na 25 procent. V dubnových parlamentních volbách dostala Orbánova strana přes 44 procent hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…