Maďaři se nevzdávají. Toto létá na Západ od Orbána a jeho ministra

24.09.2015 11:29

Hlasování o přistěhovaleckých kvótách je sice již minulostí, ale především maďarští politici se s jeho výsledky nesmířili a nijak se s tím netají. Britský deník Telegraph přináší názory ministra zahraničí Pétera Szijjártó i premiéra Viktora Orbána, který obvinil německou kancléřku z „morálního imperialismu“.

Maďaři se nevzdávají. Toto létá na Západ od Orbána a jeho ministra
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Podle předsedy Evropské komise Junckera by mělo právě Maďarsko obdržet 1294 ze 120 000 uprchlíků. Budapešť však navrhuje, aby EU financovala uprchlické tábory pro Syřany mimo evropské území. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó považuje přerozdělování za plýtvání časem. Podobný plán je dle jeho názoru neproveditelný a nemá žádný smysl. „Toto je začátek nového světového řádu. A to nemluvíme o uprchlické krizi, ale o masové migraci,“ cituje vyjádření maďarského politika reportér Dan Nolen z deníku Telegraph. Maďarsko navrhuje vytvoření společných evropských sil, jež by zabezpečovaly řecké hranice. Vedle již zmíněné finanční podpory uprchlických táborů mimo EU také vyzývá Budapešť k finanční pomoci tranzitních zemí.

Jedním z důvodů, proč je povinný systém kvót nesmyslný, je skutečnost, že od původně uvažovaného počtu 120 000 uprchlíků do Evropy vstoupily další desítky tisíc lidí,“ dodal maďarský ministr zahraničí a zmínil rovněž, že zaslal protestní nótu svému chorvatskému protějšku. Chorvatsko totiž znovu otevřelo hraniční přechod se Srbskem mezi Sidem a Tovarnikem a srbské úřady následně oznámily, že budou některé uprchlíky opět posílat k směrem k Maďarsku. I přes některá současná nedorozumění ovšem Szijjártó uvedl, že přátelství mezi Maďarskem a Srbskem tuto krizi přečká a bude díky ní ještě silnější. „Přátelské vztahy mezi oběma zeměmi se stávají za takové krize ještě cennějšími,“ uvedl.

Celý text v angličtině je ZDE

Britský deník Telegraph si v neposlední řadě všímá vyjádření maďarského premiéra Viktora Orbána, který obvinil německou kancléřku Angelu Merkelovou z „morálního imperialismu“ a snahy vnutit svoji vizi otevřené Evropy celému bloku. „Není možné, aby tady někdo vytvářel morální imperialismus. Naše země má demokratické právo na uplatnění jiného přístupu k řešení problému, byť od začátku zároveň usilujeme o nalezení globálního řešení. Musíme do tohoto procesu zapojit celý svět,“ vyzval Orbán při své návštěvě Bavorska s tím, že samotné Německo má jistě právo pozvat do své země uprchlíky. „O tom není pochyb, ale takové rozhodnutí by mělo platit jen pro ně, a nikoli pro celou Evropu.“

Jak uvádí britský reportér, v pondělí maďarský parlament povolil armádě užívat v případě nutnosti proti uprchlíkům plastové střely. „Není jich několik set nebo tisíc, ale stovky tisíc. Plus další miliony uprchlíků jsou na hranicích a jinde v Evropě. Udělali jsme všechno, co jsme v rámci zákonů mohli. Také v budoucnosti se budeme snažit dělat maximum. Ostatně to je právě to, co od nás obyvatelé země očekávají. Více než jeden milion z nich vyjádřilo své názory prostřednictvím referenda. Jeho výsledky si může každý sám ověřit, protože jsme je zveřejnili na internetu. Více než 80 % Maďarů se domnívá, že imigrační politika Bruselu selhala, proto je nutné zpřísnit pravidla hry,“ obhajoval Orbán postoje své vlády.

Dle zjištění reportéra Dana Nolana, který se vypravil přímo na srbské hranice, na místě panuje přece jenom menší chaos, než tomu bylo v uplynulých dnech. „Odhadem do města Tovarnik na srbsko-chorvatské hranici přichází asi 350 uprchlíků a maďarská vláda souhlasila s jejich přepravou v autobusech do Beremendu, odkud jsou přepraveni do Magyarboly a cestují dále vlakem do Hegyeshalom, jenž se nachází na hranicích s Rakouskem. Jeden z očitých svědků, třiatřicetiletý IT specialista Balázs Kiss, je z nastalé situace silně rozčarován. „Přijel jsem sem, abych chránil svoji zemi. Nelíbí se mi, co tady provádějí. My naše zákony dodržujeme a oni by se měli chovat stejně. Nechávají všude odpadky a nepořádek. Je rovněž zajímavé, že mají všichni smartphony, ale 80 % z nich nemá doklady. Nevíme tak, kdo k nám vlastně přichází,“ zlobí se příznivce Orbánovy vlády Kiss.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…