Maďarsko: My chceme mluvit v TV! žádala Orbánova opozice. Ochranka ji vynesla. FOTO+VIDEO

17.12.2018 14:29

Poslední dny se nesou ve znamení veřejných protestů a demonstrací. Protestovalo se ve Francii, v Belgii i v Nizozemí, nyní se na seznam přidává Maďarsko. Média hovoří o 15 tisíc protestujících proti novele zákona, která by v Maďarsku měla zvýšit limit pro přesčasy. Ale protestující měli i další požadavky. Opoziční poslanci jsou v okamžiku psaní článku stále v budově maďarské státní televize a požadují jejich zveřejnění.

Maďarsko: My chceme mluvit v TV! žádala Orbánova opozice. Ochranka ji vynesla. FOTO+VIDEO
Foto: Repro Youtube Euronews
Popisek: Maďarský protest proti "otrockému zákonu"

Při protestu, o němž některá média hovoří jako o největším od roku 2010, kdy se Viktor Orbán dostal do premiérského křesla, vyšlo do ulic podle Deutsche Welle prý 15 tisíc demonstrantů, a to z mnoha stran, které se jinak moc nemusí. Vadí jim zákon, který maďarský parlament schválil ve čtvrtek, jež zaměstnavatelům údajně umožňuje vyžadovat po zaměstnancích mezi 250 a 400 hodinami přesčasů za rok a umožňuje prodloužit lhůtu vyplácení mzdy až na tři roky, píše Deutsche Welle. Zákonu se prý v Maďarsku přezdívá „otrocký zákon“. To ale nebyly jediné požadavky, které demonstranti měli. Mezi další podle iRozhlasu patřilo méně přesčasů pro policii nebo nezávislé soudnictví.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí

Drama se událo v budově a v okolí maďarské státní televize. Události ze svého pohledu na Twitteru popsal bývalý poslanec za maďarské socialisty a současný europoslanec István Ujhelyi. Svou sérii postů nazval „Příběh protestu“. Po tomto střetnutí zřejmě policie na demonstranty použila slzný plyn. Dle Deutsche Welle bylo několik policistů a demonstrantů zraněno a v sobotu se Fidesz vyjádřil, že za protesty stojí kriminálníci.

„Ohromný protest od včerejších tří hodin odpoledne proti otrockému zákonu, proti ustanovení soudů kontrolovaných Fidészem a proti Orbánově vládě obecně. Opoziční partaje a jejich následovníci kráčeli v jednotě,“ píše.

 

 

„Po projevech před parlamentem se dav dostal před sídlo státní televize, což je kanál číslo jedna, když jde o Orbánovu propagandu a šíření lží a nenávisti,“ přidal další fotografii bývalý poslanec.

 

 

„Policejní těžkooděnci v jedné řadě před budovou bránili rozezleným demonstrantům v průniku do budovy. Patová situace trvala několik hodin, někteří demonstranti zůstali až do rána,“ ilustroval situaci Ujhelyi.

 

 

„Opoziční poslanci a dva europoslanci (Tibor Szanyi a já) byli do budovy vpuštěni – chtěli jsme přečíst požadavky protestantů v živém vysílání státních médií, ale bylo nám v tom zabráněno soukromou ochrankou,“ sděluje své zážitky europoslanec.

 

 

„Noc jsme strávili zavření v maskérně před studiem,“ přidal další střípek v mozaice Ujhelyi.

 

 

„S příchodem rána jsme chtěli mluvit s někým z vedení televize. Ale ochranka nám bránila v pohybu po veřejné budově,“ dodal europoslanec.

 

 

„Opoziční poslanec Akos Hadhazy byl vyhozen z budovy, některé jeho věci stále ještě nebyly nalezeny. Vypadá to, že tohle jsou evropské hodnoty EPP (Evropské lidové strany) v praxi,“ stěžuje si europoslanec.

 

 

„Stále jsme v budově státního média, přidali se k nám dva poslanci, kteří museli přelézt přes plot, protože jim nedovolili vstoupit hlavním vchodem, i když ukazovali své parlamentní legitimace. Nepřestaneme, dokud nebudeme moci přečíst požadavky protestujících. Byly tu nějaké potyčky s ostrahou,“ přidal bývalý poslanec.

 

 

„Již pětkrát jsme volali policii, poprvé před šesti hodinami,“ přidal okolo jedenácté status europoslanec. „Ochranka používá násilí, aby bránila zvoleným poslancům v pohybu po veřejné budově. Policie nedorazí,“ dodává.

 

 

Pak uvedl pět požadavků protestujících:

-Stáhněte otrocký zákon!
-Méně přesčasů pro policii!
-Nezávislé soudy!
-Přidejte se k úřadu Evropského veřejného žalobce (European Public Prosecutor's Office)
-Nezávislá veřejná média!

 

 

„MTVA, státem vlastněná národní organizace médií veřejné služby, nás nahlásila policii s tím, že ‚ohrožujeme bezpečí zaměstnanců státního média‘. Může to být ještě absurdnější?“ ptá se europoslanec.

 

 

„Bertalan Toth, předseda Maďarské socialistické strany dorazil do budovy s jídlem. Jsme vděční,“ napsal taktéž okolo jedenácté.

 

 

„Patová situace trvá. Strkanice jsou u konce, sedli jsme si, abychom si dopřáli dlouho odkládanou snídani. Ale nemáme v úmyslu odejít,“ přidal dále.

 

 

„Nezávislý server index.hu informuje, že soukromá ochranka ve státním médiu mohla dostávat rozkazy z ministerstva vnitra nebo z úřadu ochrany ústavy,“ sdílel podezření bývalý poslanec.

 

 

V předposledním příspěvku přidal europoslanec sdělení, že Daniel Papp, ředitel národní organizace médií veřejné služby, je obvinil z nedovoleného vniknutí a do budovy byl poslán notář s dokumenty k procesu, který by mohl začít.

 

 

A jako poslední zprávu z bojiště vydal István Ujhelyi toto: „Asi dva tucty zaměstnanců státního média jsou zavřené ve svém vlastním newsroomu. Výtahy jsou vypnuté, část zaměstnanců poslána domů. Teď už to vypadá jako blokáda.“ Dodal, že na šestou hodinu večerní je před budovou státních médií naplánovaná další demonstrace.

 

 

Videozáznam z maďarské státní televize:

Mnoho videí z protestů sdílel na Twitteru Balazs Csekö:

 

Video z vynášení opozičních poslanců přinesla ČT24:

Článek Deutsche Welle ZDE

Článek iRozhlasu ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…