Maďarsko: Opravdu drsné zacházení s běženci. A vynikající zpráva pro Orbána

27.09.2016 12:40

Za přístup k uprchlíkům to schytává maďarský premiér Viktor Orbán ze všech stran. Naposledy si přisadila Amnesty Internetional, která tvrdí, že Maďarsko záměrně týrá a vězní uprchlíky. V ekonomické oblasti se Orbánovi daří mnohem lépe. Šoková terapie, kterou premiér naordinoval maďarské ekonomice, začíná přinášet své plody.

Maďarsko: Opravdu drsné zacházení s běženci. A vynikající zpráva pro Orbána
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„Uprchlíci, včetně dětí bez doprovodu rodičů, jsou od maďarských úřadů terčem násilí, protizákonného zatlačování mimo maďarské území a protizákonného věznění,“ konstatuje ve své analýze o přístupu maďarských úřadů k uprchlíkům organizace Amnesty International.

Analýzu AI dle svých vlastních slov zveřejňuje na pozadí toxické vládní kampaně ve prospěch nadcházejícího maďarského referenda proti uprchlickým kvótám. Organizace kriticky podotýká, že stovky žadatelů o azyl jsou nuceny čekat dlouhé měsíce za ponižujících podmínek. Maďarsko je buď násilím vytlačuje zpět do Srbska, nebo je protizákonně vězní ve vazebních střediscích.

Analýza je založena na výzkumu provedeném v Srbsku, Maďarsku a Rakousku a rozhovorech se 143 lidmi, z nichž většina jsou uprchlíci či migranti. „Jejich svědectví odhalují šokující podmínky, jimž musí čelit ti, kteří se pokoušejí vstoupit a cestovat skrze Maďarsko, zemi, kde je nelegální překročení hranic kriminalizováno a právo na azyl extrémně omezováno,“ líčí Amnesty International v jedné ze svých nejnovějších publikací.

Celou analýzu naleznete ZDE 

Zatímco v přístupu k uprchlíkům je Maďarsko pranýřováno, v ekonomické oblasti je naopak chváleno. Agentura Reuters před několika dny zveřejnila zprávu o tom, že se kontroverzní šoková terapie, kterou své zemi naordinoval premiér Viktor Orbán, začíná vyplácet.

„Výrazný ekonomický pokles z roku 2012 se přeměnil v solidní růst. Rozpočtový deficit je pod kontrolou a Maďarsko se znovu posouvá nahoru žebříčky hodnotícími jeho investiční potenciál,“ chválí agentura Maďarsko.

Celá zpráva ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…