Maďarsko: Šílené! Diktát, řekl Okamura v ČT. Zasáhla Písařovicová. Nastoupil Farský od Starostů, ale lídr SPD...

13.09.2018 7:20

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura a předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský se včera sešli v pořadu Události, komentáře ČT24, aby rozebrali dění na evropské scéně.

Maďarsko: Šílené! Diktát, řekl Okamura v ČT. Zasáhla Písařovicová. Nastoupil Farský od Starostů, ale lídr SPD...
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Farský a Tomio Okamura v Událostech, komentářích ČT

Úvodem se oba muži věnovali disciplinárnímu kroku Evropského parlamentu proti Maďarsku. Europoslanci totiž doporučili komisi, aby se zemí zahájila řízení, neboť Budapešť podle nich vážně ohrožuje hodnoty Unie.

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí

„Je to absolutně šílené hlasování," začal Okamura a sdělil, že proti Maďarsku hlasovali i všichni čtyři europoslanci hnutí ANO a TOP 09, i Polčák za STAN a Poche za ČSSD. „Je to podraz na Maďarsko. My si myslíme, že bychom měli co nejhlouběji spolupracovat v rámci V4, měli bychom razit tu protiimigrační politiku," řekl.

Jak však dodala moderátorka Daniela Písařovicová, Viktor Orbán v rozpravě čelil výtkám z údajného zneužívání peněz unijních fondů, byl kritizován za ohrožování nezávislosti justice a ze snahy kontrolovat média. 

„Nic z toho nebylo prokázáno. My stojíme na straně maďarské. Stojíme na straně vlasteneckých vlád Maďarska," řekl Okamura postoj SPD. „Jsem v šoku z toho hlasování poslanců hnutí ANO. Poslanci hnutí STAN mě ani upřímně nešokují, protože oni jsou probruselští, proimigrační, ale je to podraz na tom Maďarsku. My jsme se měli postavit za Maďarsko," míní Okamura. 

„Evropská unie není jenom dotační mechanismus, ze kterého plynou do našich zemí významné dotace, ale je to samozřejmě také společenství hodnot, území, které je spojeno s tím, k jakým se hlásí hodnotám, k jakým se hlásí tradicím. A to, o čem dneska hlasoval Evropský parlament, bylo skutečně kvůli omezování nezávislosti soudů, kvůli omezování nezávislosti médií a kvůli omezování občanské společnosti. A také kvůli tomu, že Evropský parlament je přesvědčen o tom, že Viktor Orbán evropské finance využívá pro své přátele a pro své blízké. To je odůvodnění," zmínil následně svůj postoj Farský a podotkl, že v odůvodnění nic o protiimigrační politice není. 

„Je otázka, jestli náhodou pan Orbán se v potlačování svobod neschovává za protimigrační rétoriku. Ostatně vidíme to i v České republice, kde o migranta nezavadíte, přesto je to jedno z hlavních témat a některé to dostalo, to strašení migranty do Poslanecké sněmovny, takže může to být i z druhé strany, že pan Orbán vytváří právě ten kouř, tu mlhu tím, že se schovává za to, že to snad má být za jejich protimigrační postoje," řekl dále Farský. Evropský parlament se podle něj svým rozhodnutím rozhodl říct, že základní hodnoty, na nichž stojí Evropská unie, jsou ohroženy. 

„Nedělám si iluze, že k jakýmkoliv sankcím dojde. Je to spíše symbolická sankce, protože to, aby byly schváleny sankce, s tím musí souhlasit všech 28 států a minimálně Polsko souhlasit nebude. Takže je to, řekněme, vztyčený prst a upozornění na to, že situace v Maďarsku skutečně není standardní," dodal Farský.

Ke kritikům Orbánova počínání se přidal i rakouský kancléř Sebastian Kurz. Jak jeho slova ohledně toho, že nelze dělat kompromisy s právním státem a demokracií, hodnotí právě Okamura? 

„Tou naší partnerskou stranou v evropské parlamentní frakci jsou rakouští Svobodní, a rakouští Svobodní FPÖ, kteří jsou součástí rakouské vlády, jsou koaličním partnerem tady lidoveckého Kurze..." začal odpovídat Okamura. „To, že se tady lidovecký Kurz v této věci přiklonil proti, aby potrestal Maďarsko, tak to je politika lidovců. Jednou tam, jednou zpátky. To já nevím. Ale naše partnerská strana, rakouští Svobodní a vicekancléř Hans-Christian Strache, který je mým přítelem, tak samozřejmě drží tu správnou vlasteneckou linii a naopak Maďarsko podpořil a naopak odmítl ten diktát Bruselu," zmínil Okamura. 

Oba muži se pak vyjádřili i k hlavnímu poselství Junckerova projevu. Chtěl by Evropskou unii silnou, jednotnou a sebevědomou. „Jde o to, že stanovil dlouholetou vizi a tak jako obrátil se zpátky. Mně tam chybělo více kritiky, protože Evropská unie samozřejmě není jenom samá pozitiva, on se spíš vracel k nim," sdělil Farský.

„Je to opravdu blouznění neomarxisty, je to absolutní utopie a v podstatě Juncker absolutně už nemá co nabídnout pro další období Evropského parlamentu. Projev pana Junckera obsahuje například nepřijatelný návrh, pro nás absolutně nepřijatelný návrh, zrušit jednomyslné rozhodování v agendě společné zahraniční politiky, mimochodem i daní, a nahradit ji většinovým hlasováním. To znamená, že dneska má Česká republika v některých oblastech právo veta, v podstatě, když všechny členské státy nehlasují pro, tak to nelze přijmout. On to chce na hlasy většinovým hlasováním. Neboli, aby malé země jako Česká republika byly přehlasovány," rozhorlil se opět Okamura.

„My prosazujeme co nejužší spolupráci svobodných suverénních evropských zemí. Tyhlety projekty neomarxistické, to znamená, že řídit prostě mnoho národů, to už bylo za Napoleona, za Hitlera, římská říše, vždycky se to rozpadlo a v minulosti skončilo válkou. Tentokrát to doufám tak nebude, protože jak ty národy přibývají a každý ten národ má přece jenom jiné potřeby, ono se to v tom množství národů ukáže, tak se to těm takzvaným lidem, co chtějí pořád někoho řídit, tak se to vymkne," dodal Okamura a poukázal na to, když jsme byli součástí sovětského bloku. 

„Zažíváme skutečně výjimečné období prosperity nejen na našem území, ale v celé Evropské unii. Je to díky tomu, že je tady spolupráce evropských států a solidarita mezi nimi. Zatím ta finanční pomoc teče výrazně k nám a Evropská unie je pro nás obrovským prospěchem," zmínil Farský, což Okamuru rozlítilo, že to není pravda. S Farským se dostali do hádky, kdy jej Okamura začal napomínat, aby mu neskákal do řeči. 

„Když říkáte nesmysly, tak to budu," zareagoval Farský. „Tak já teda nebudu mluvit a jestli chcete mluvit, jestli máte potřebu teda..." zareagoval pro změnu Okamura. Závěrem pak oba muži řešili i Schengen či rozpočet Evropské unie.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…