Maďarsko je bez prezidentky. Katalin Nováková abdikovala

10.02.2024 20:04 | Monitoring

Maďarská prezidentka Katalin Nováková se rozhodla, že z funkce odstoupí po skandálu s udělením milosti zástupci ředitele dětského domova ve městě Bickse, který kryl sexuální zneužívání dětí ředitelem ústavu. Píše o tom mimo jiné zahraniční agentura Reuters.

Maďarsko je bez prezidentky. Katalin Nováková abdikovala
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

„Udělala jsem chybu. Dnešek je posledním dnem, kdy k vám promlouvám jako prezidentka," uvedla v televizním projevu maďarská prezidentka, která kvůli svému prohlášení přerušila zahraniční cestu. Omluvila se všem, kterým ublížila, i všem těm, kteří mohli mít pocit, že se jich nezastala. 

„Vždy jsem se zasazovala a budu zasazovat o ochranu dětí a rodin," uvedla Nováková, která měla být v prezidentském úřadě do roku 2027. 

Kromě ní končí v politice také bývalá ministryně spravedlnosti Judit Vargová, jež byla v čase udělení milosti ve funkci šéfky resortu. 

Ředitel, jehož zástupce prezidentka omilostnila, byl odsouzen k osmi letům za zneužití nejméně deseti nezletilých chlapců. Omilostněný zástupce byl odsouzen k více než třem letům odnětí svobody, protože jeho kriminální činnost kryl. K případům mělo dojít v letech 2004 až 2016.

Včera se pak v Budapešti před sídlem hlavy státu konala desetitisícová demonstrace, kde řečníci požadovali odstoupení Novákové.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…