Maďarsko odmítá vzít zpět migranty deportované z jiných zemí EU

29.10.2015 17:28

Maďarsko nepřijme zpět žádného z migrantů, které čekají deportace z jiných zemí Evropské unie. Na pravidelné tiskové konferenci v Budapešti to podle agentury MTI zdůraznil šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár.

Maďarsko odmítá vzít zpět migranty deportované z jiných zemí EU
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Novinářům v této souvislosti sdělil, že západní evropské země informovaly Budapešť o svém záměru vrátit do Maďarska kolem 40.000 migrantů. Tito lidé, které čekají deportace, by ale podle Lázára měli být posláni zpátky do Řecka, protože to byla jejich první země, v níž vstoupili do EU. Šéf úřadu premiéra Viktora Orbána rovněž důrazně odmítl středeční kritické výroky velvyslankyně Spojených států Colleeny Bellové. Podle MTI řekl, že Maďarsko "nikoho nemíní přijmout a ani nikomu nepovolí průjezd", a to i v případě, že by o to velvyslankyně žádala.

USA kvůli podezření z korupce zakázaly vstup do země šesti maďarským vysoce postaveným vládním úředníkům

Maďarsko je členem Evropské unie, a ne Spojených států a "nebude tolerovat zasahování žádného nečlenského státu EU", vzkázal šéfce amerického zastupitelského úřadu.

Bellová ve středu večer Maďarsko ostře kritizovala i kvůli korupci a nedostatku demokracie. Podle agentury DPA se mimo jiné zmínila o šikanování organizací kritizujících vládu státními orgány. "Trváme na okamžitém ukončení taktiky tvrdé ruky vůči občanským organizacím," prohlásila v proslovu na vysoké ekonomické škole v Budapešti. Poukázala přitom také na koncentraci médií v rukou důvěrných přátel předsedy vlády Orbána.

Podle diplomatky jsou mezi organizacemi, které úřady obtěžují raziemi a různými audity, právě ty, které odhalují korupci.

USA kvůli podezření z korupce loni v listopadu zakázaly vstup do země šesti maďarským vysoce postaveným vládním úředníkům. Byla mezi nimi i tehdejší ředitelka daňové správy Ildikó Vidaová. Zákaz vstupu těchto úředníků do USA zkomplikoval beztak složité vztahy Budapešti s Washingtonem a Evropskou unií, které kritizují rostoucí autoritářství Orbánovy vlády. Americký prezident Barack Obama loni v září označil Maďarsko za zemi, v níž je ohrožena občanská společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…