Maďarsko odmítá, že by na Ukrajinu posílalo tanky

19.08.2014 6:49

Budapešť se důrazně ohradila proti zprávě maďarského portálu Hídfö.net, že přes „autorizovanou agenturu" dodává Ukrajině tanky. Server v této souvislosti napsal, že 80 tanků T-72 zakoupila maďarská společnost s českým pozadím Excalibur Defense Kft. Česká společnost Excalibur ve vyjádření zaslaném ČTK odmítla vlastnické spojení s maďarskou firmou, uvedla nicméně, že s ní spolupracuje a že tanky zamíří do České republiky k rozebrání.

Maďarsko odmítá, že by na Ukrajinu posílalo tanky
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Agentura ITAR-TASS s odvoláním na ruské vládní zdroje uvedla, že pokud by zásilka bojové techniky skutečně putovala do Kyjeva, Maďarsko by tím porušilo mezinárodní závazky.

Maďarské ministerstvo zahraničí v prohlášení popřelo, že aktuální fotografie tanků T-72 na železničních vagonech jsou určeny pro Ukrajinu, jak tvrdil maďarský portál.

Tanky, na které server upozornil, prý nejsou provozuschopné

„Maďarské ozbrojené síly vlakem přesouvaly vojenská vozidla a vybavení z jednoho armádního skladu do druhého. Tato zásilka nepřekročila hranice Maďarska a transport nemá spojitost s událostmi na Ukrajině, naopak je součástí pokračujících reforem logistického systému vojenských sil," citovala agentura MTI z prohlášení ministerstva. To rovněž uvedlo, že tanky, kvůli kterým se spor rozhořel, nejsou v provozuschopném stavu.

Maďarská diplomacie tvrdí, že server Hídfö.net v minulosti opakovaně zveřejnil informace o maďarské armádě, které byly nepravdivé.

Maďarská firma Čechům nepatří

„Maďarská společnost Excalibur Defense Kft není vlastněna českou skupinou Excalibur, ale spolupracuje s ní jako obchodní partner," sdělil ČTK Andrej Čírtek z české společnosti Excalibur. „Tanky T-72, které jsou předmětem zprávy, jsou určeny k přepravě do ČR, kde část bude rozebrána na náhradní díly, část uskladněna k případnému pozdějšímu prodeji, který je přísně regulován a podléhá v případě exportu licenčnímu řízení," dodal s tím, že tanky jsou v nepojízdném stavu.

Čírtek rovněž uvedl, že česká firma Excalibur, která se zabývá mimo jiné prodejem či modernizací vojenské techniky, žádný vojenský materiál na Ukrajinu nevyváží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…