Maďarsko válčí na diplomatickém poli. Nebojí se ani tvrdě kritizovat ostatní

20.09.2015 15:55

Mezi Budapeští a Bukureští pokračovala v neděli ostrá diplomatická přestřelka, kterou vyvolává maďarský plán na vybudování ochranného plotu na hranicích mezi oběma zeměmi. Zábrany, které už stojí na maďarských hranicích se Srbskem a Chorvatskem, mají uchránit Maďarsko před mohutným proudem běženců mířících na západ Evropy přes Balkán a Rumunsku se to nelíbí.

Maďarsko válčí na diplomatickém poli. Nebojí se ani tvrdě kritizovat ostatní
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Rumunský ministr zahraničí Bogdan Aurescu v sobotu o budování plotu prohlásil, že jde o "autistický čin" a "nepřijatelné řešení odporující duchu Evropské unie". Rumunsko je členem EU, ale na rozdíl od Maďarska nikoli schengenského prostoru, i když se k němu chce připojit.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjartó nicméně v neděli na rumunskou kritiku tvrdě reagoval. "Čekali bychom víc zdrženlivosti od ministra zahraničí státu, jehož premiér čelí trestnímu stíhání," prohlásil Szijjartó s narážkou na osud předsedy rumunské vlády Victora Ponty, který byl minulý týden po několikaměsíčním vyšetřování obžalován z korupce, padělání listin a praní špinavých peněz.

"Jsme stát s více než tisíciletou historií, během níž jsme museli bránit nejen sami sebe, ale mnohokrát i celou Evropu. Právě to se děje i teď, ať se to rumunskému ministru zahraničí líbí nebo ne," řekl Szijjartó. Jeho úřad si navíc na pondělí pozval rumunského velvyslance v Budapešti na kobereček.

Zmocněnec OSN pro mezinárodní migraci: Je ohromující, jak vypadá koncept solidarity v některých zemích EU

Na polemiku dnes v listu The Guardian reagoval zvláštní zmocněnec OSN pro mezinárodní migraci Peter Sutherland, podle něhož neschopnost dohodnout se na společném postupu ohrožuje evropskou jednotu. "Neexistuje-li shoda o rozdělení uprchlíků mezi státy EU, ohrožuje to samotné základy evropského projektu," zopakoval Sutherland slova, která jsou v posledních dnech slyšet snad ze všech stran.

Sutherland je podle svých slov překvapen, že státy střední a východní Evropy podkopávají některé základní hodnoty EU brzy poté, co se k unii připojily. "Je ohromující, že takto vypadá reakce nových členů ze střední a východní Evropy na celý koncept solidarity," řekl Sutherland.

Rozhádané Maďarsko…

Szijjartó se už v minulých dnech rozhádal s kolegy z Chorvatska, Itálie a Řecka. Záhřeb v sobotu obvinil z ostudného chování a ohrožování maďarské svrchovanosti, řecká vláda podle maďarského ministra lže a italská by se měla víc zabývat svými vlastními problémy, než kritikou maďarského postupu.

Na výtky médií dnes Szijjartó odpověděl, že v nynější situaci není místo pro diplomatické zdvořilosti. "Budu dál používat ostrá slova, kdykoli bude naše země bezdůvodně napadena," řekl novinářům maďarský ministr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…