Madeleine Albrightová: Kyjevský Majdan je stejný jako náš Listopad '89

10.06.2014 11:12

Revoluce ukrajinského Majdanu se podle bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albright v zásadě neliší od toho, co se kdysi dělo na Václavském náměstí. Tak podle serveru iDnes.cz hovořila Albright na na výroční konferenci pražské pobočky amerického myšlenkového trustu Aspenský institut.

Madeleine Albrightová: Kyjevský Majdan je stejný jako náš Listopad '89
Foto: US DAY.com
Popisek: Madeleine Albrightová

„Právě jsem se vrátila z Kyjeva. Majdan se neliší od toho, co se dělo na Václavském náměstí," prohlásila bývalá americká ministryně zahraničí při své pondělní návštěvě v Praze. Vystoupila totiž na konferenci věnované 25. výročí pádu železné opony.

Masy lidí podle Albright ještě nejsou zárukou úspěchu. „Také tu byl Tchien-an-men, na který jsme čtvrtého června vzpomínali. Vezměte si všechny ty lidi na náměstí Victoria v Hong Kongu a na dalších místech. Otázkou ale je, a na to se těžko odpovídá, jak se z těch náměstí, jako je Tahrír, Václavské náměstí dostaneme k vládě? To je ta těžší část," cituje iDnes.cz Albright.

Spojené státy jsou podle bývalé ministryně zahraničí USA s českými kořeny důkazem toho, že „demokracie je obtížná věc". „Není to událost, není to situace, je to proces," řekla. „Je tu jakýsi rozpuk emocí a odhodlání lidí na náměstích. A jednou z důležitých věcí k rozvoji je, že se hlas lidí převede do vlády," mluvila na konferenci o podmínkách demokratického přechodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…