Mafián je volný

31.01.2015 9:25

Arménský podnikatel Andranik Soghojan je volný. V Česku byl přitom v nepřítomnosti odsouzen na 22 let za objednávku vraždy. Ministerstvo spravedlnosti jeho propuštění nechápe a vyžádalo si od Arménie vysvětlení. Lidové noviny se na názor ptaly bezpečnostního experta, ten se domnívá, že se takový vývoj dal očekávat.

Mafián je volný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Židle u soudu

"Samozřejmě, že se to dalo čekat,“ uvádí pro server Lidovky.cz k Soghojanově propuštění Tomáš Šmíd, bezpečnostní expert z Masarykovy univerzity. "Vorové v zakoně“, jak se označují vrcholní představitelé postsovětské mafie, se prý u části arménské společnosti stále těší respektu. Může jít i o korupci. "Vezměte si, co se dělo u nás, jak se podařilo uprchnout třeba Radovanu Krejčířovi a tak podobně. Věřit na náhody v tomhle ohledu moc nejde,“ citují LN Šmída.

V Arménii byl propuštěn na svobodu údajný mafiánský boss Andranik Soghojan, odsouzený v Česku na 22 let za objednávku vraždy. Ministerstvo spravedlnosti si  vyžádalo od Arménie vysvětlení. "Nechápu to, všechny materiály jsme jim poslali,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí Ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. "Ta komunikace byla korektní z obou stran, takže skutečně nevím, co se přihodilo,“ dodává. Záměr ministerstva je, aby si Soghojan svůj trest odpykal v Arménii. Jeho věznění v Česku totiž není pravděpodobné, Arménie své občany do cizích států nevydává.

Zprávu o propuštění Soghojana přinesla agentura News.am s odůvodněním, že "Praha nedodala požadované dokumenty“. Hrochová však tvrdí, že samo arménské ministerstvo spravedlnosti potvrdilo jejich přijetí. "My jsme udělali všechno, co bylo v našich silách. Vydali jsme eurozatykač a zažádali o vydání z ciziny. Teď je to v kompetenci ministerstva,“ potvrdila serveru Lidovky.cz i mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Česko plné Soghojanů?

Bezpečnostní expert z Masarykovy univerzity Tomáš Šmíd si nedělá iluze a domnívá se, že podobní bossové organizovaného zločinu se v Česku pohybují. "Postsovětský organizovaný zločin je tady zasíťovaný,“ uvádí k případu Šmíd. "Soghojan na sebe upozornil tím, že se pokusil o vraždu. Přece jenom hrdelní zločin, to už přitáhne pozornost. Ale podobných 'vorů v zakoně‘ je v Česku určitě víc,“ řekl LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…