Magda Vášáryová: Moskva plánuje Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko vytrhnout z EU a NATO

15.03.2017 7:14

Prezidentský kandidát Michal Horáček si do Prahy pozval bývalou diplomatku Magdu Vášáryovou, bývalého europoslance Libora Roučka a politického geografa Michaela Romancova. Není přitom bez zajímavosti, že Horáček mezi pozvanými hosty vůbec neseděl. Hosté hájili EU, tvrdě kritizovali Rusko, ale do prádla si vzali i prezidenta Miloše Zemana.

Magda Vášáryová: Moskva plánuje Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko vytrhnout z EU a NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

Michal Horáček pozval svou poradkyni Magdu Vášáryovou, politického geografa Michaela Romancova a bývalého europoslance Libora Roučka (ČSSD) k debatě. Sám si nesedl mezi ně, ale do hlediště.

Vášáryová začala zvesela. Když pobývá poslední dobu v Česku, prý váhá, jestli má mluvit česky, nebo slovensky. „Českoslovenštiny tu máte dost,“ rýpla si v narážce do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Za vtip sklidila potlesk v Image Theatre v Praze.

Posléze ale přešla na vážnější notu. Češi si podle jejího názoru neumějí jasně říci, že patří na Západ. „My se strašně chválíme tím, že jsme malí – hlavně když po nás někdo něco chce... Nejsme ochotni spolupodílet se na řešení problémů,“ prohlásila bývalá diplomatka. O Slovensku, Polsku a Maďarsku by se prý dalo říct totéž. Naše chování v EU mohlo být jedním z důvodů, proč Britové hlasovali pro Brexit. „Brexit je protest proti nám, proti rozšíření Evropské unie. To není kvůli Indům,“ doplnila.

Hosté se posléze shodli na tom, že by Česká republika zase potřebovala skutečně proevropskou hlavu státu, ne takové prezidenty, jakými jsou Václav Klaus a Miloš Zeman.

Někdejší velvyslankyně v Rakousku divákům kupříkladu prozradila, že se v minulosti ráda přela s Milošem Zemanem. „Já se vždy ráda přela s vaším dnešním prezidentem – do určité hladiny alkoholu. Ale jeho ta funkce změnila,“ posteskla si dáma.

Rusko vymírá

Rouček dal Vášáryové za pravdu. Mnozí Češi si podle jeho názoru neuvědomují, co v EU mají. Především je to mír. Varoval také, že EU tu nemusí být věčně. Pokud se snad rozpadne, v našem prostoru by mohlo znovu začít uplatňovat vliv Rusko a z toho by bývalý europoslanec nebyl právě nadšen. EU je totiž rozmanitá, zatímco Rusko reprezentuje monolit, kde různorodost není vítána.

Politický geograf Romancov upozornil, že ruská populace stárne a vymírá. Tato obrovská země se potýká s mnoha problémy a ruský prezident Vladimir Putin hodlá pozornost Rusů odvracet od těchto problémů tím, že vykresluje Rusko jako silného mezinárodního hráče. Vášárysová si ještě přisadila. Varovala, že Moskva spřádá plány, jak Visegrádskou čtyřku – tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko – dostat z EU a z NATO.

V závěru debaty Horáček přece jen vystoupil a nerozpakoval se zaútočit na prezidenta. „Pana Zemana se ještě měsíc před volbou ptali, koho si vezme na Hrad, a on řekl, že sekretářku a řidiče. A teď je tam Martin Nejedlý a ten čínský soudruh. Já svoje poradce představuji už teď,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…