Magistrát v Ostravě prý kryje exministra Drobila. Advokátka měla dotaz a takto dopadla

05.10.2013 15:24

Občanské sdružení Oživení už přes rok žádá ostravský magistrát, aby poskytl informace o výsledku přestupkového řízení s exministrem Pavlem Drobilem. Úřad to ale s odvoláním na povinnost chránit soukromí politika odmítá, píší Prvnízprávy.cz.

Magistrát v Ostravě prý kryje exministra Drobila. Advokátka měla dotaz a takto dopadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Drobil

"Co je třeba tajit? Podle dostupných informací pan Drobil evidentně porušil zákon o střetu zájmů, když v oznámení o činnostech neuvedl, že v rozhodném období roku 2010 vykonával funkci člena dozorčí rady společnosti C & D FINANCE HOLDING a.s. Ostatně je v této funkci dodnes. Díky obstrukcím úřadů zatím není možné zjistit, jak přestupkové řízení s panem Drobilem dopadlo a zejména proč tak dopadlo," píše na svém blogu advokátka Petra Bielinová, která s Oživením spolupracuje.

Zástupce ombudsmana je ne její straně

Vinu podle ní nesou i úředníci. "Pochybení se však zjevně nebude týkat jen pana Drobila, ale rovněž úředníka, který věc posuzoval. Odložení přestupku již nelze zhojit, panu Drobilovi žádná sankce nehrozí. Úřad v této chvíli chrání spíše informace o tom, že není kompetentní takto skutkově i právně jednoduchou věc posoudit, než soukromí politika. K tomu však žádný legitimní důvod nemá," zdůrazňuje advokátka s odvoláním na stanovisko zástupce ombudsmana Stanislava Křečka.

"Vzhledem ke skutečnosti, že sdružení Oživení se s úřadem od dubna 2012 v této věci soudí, je možné, že úřady nyní změní svůj právní názor na věc? Nebylo by to ostatně poprvé. Rovněž Magistrát hlavního města Prahy v průběhu soudního řízení o informace, které se týkaly tehdejší radní paní Udženiji, změnil názor a informace nakonec poskytl," dodává Bielinová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…