Magoři, hrajete si s ohněm! Čeští politici navrhují, abychom se totálně vzepřeli Bruselu kvůli uprchlíkům. Nejen slovy, ale i činem

18.05.2015 17:29

Summit zástupců členských států EU má rozhodnout o návrhu Evropské komise o povinných kvótách na imigranty.

Magoři, hrajete si s ohněm! Čeští politici navrhují, abychom se totálně vzepřeli Bruselu kvůli uprchlíkům. Nejen slovy, ale i činem
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

Přijetím Lisabonské smlouvy se o otázkách imigrace hlasuje v režimu kvalifikované většiny, tedy pro rozhodnutí musí být nejméně 55 procent členů rady, tvořených nejméně 15 z nich. Tito členové musejí představovat nejméně 65 procent obyvatelstva Evropské unie. To znamená, že Česká republika může být přehlasována a může být nucena Evropskou unií, aby přijala kvóty proti své vůli.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, jak by se podle nich měla zachovat Česká republika, pokud bude na summitu EU přehlasována a kvóty budou schváleny – zda by se měla podřídit takovému rozhodnutí nebo by ho měla i proti rozhodnutí EU odmítnout aplikovat.

Někteří politici míní, že by se Česká republika měla po případném zavedení kvót odvolat k Evropskému soudnímu dvoru, někteří tvrdí, že by se Česká republika měla vzepřít Bruselu a kvóty neaplikovat.

Předáci vlády na dotaz bohužel nereagovali. Neodpověděli premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš, předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr vnitra Milan Chovanec.

Musíme trvat na odmítnutí kvót

„KSČM odmítá direktivní rozhodování Evropské komise o uprchlických kvótách, přestože nezpochybňuje nezbytnost koncepční regulace mezinárodní migrace. Podle nás by však Unie měla uplatnit princip dobrovolnosti. Členské země musejí samy uvážit, jak dosáhnout klidného začlenění migrantů do svého prostředí, aby soužití odlišných kultur nepřineslo napětí a konflikty.  Souhlasili jsme proto i s postojem vlád České a Slovenské republiky, které odmítají povinné kvóty stejně jako Francie,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„My bychom měli trvat na vlastním stanovisku. Předpokládám, že takových zemí bude více, které budou stále trvat na svém stanovisku. Složitá situace by byla, kdybychom zůstali jedinou zemí. To bychom pak museli velmi zodpovědně zvážit. Ale předpokládám, že těch zemí bude více. Cizích státních příslušníků přijímáme poměrně hodně, nyní z východu a Ukrajiny. To je též třeba brát v úvahu. Na postoji, který zformovala vláda velmi dobře, bychom měli trvat,“ řekl redakci předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

„Vláda musí vyvinout maximální diplomatické úsilí na to, aby vytvořila blokační skupinu států, které mají stejný názor jako my. Nejsme v tom ojedinělí. Myslím si, že při důsledné diplomacii tomu můžeme zabránit dostatečným blokem států. Dál bych nepředbíhal,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 a šéf poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

„Pokud bude Česká republika přehlasována, měla by se odvolat k Evropskému soudnímu dvoru,“ míní první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Podle předsedy poslaneckého klubu Úsvitu Marka Černocha musí být Česká republika rezolutně proti zavedení kvót. „Již před rokem jsem upozorňoval na to, že se o kvótách mluví, ale neustále to bylo bagatelizováno a teď najednou je tu snaha to rychle přijmout a jít od problému pryč. Přijmutím kvót by ale problémy teprve nastaly. Byl by to jen začátek megaproblému. I z pohledu bezpečnostní hrozby v podobě radikálních islamistů. Pokud by došlo k přehlasování a povinné kvóty by byly přijaty, Česká republika by se měla od tohoto rozhodnutí distancovat. Vím, že by to bylo z pohledu závazků a smluv s EU problematické, ale musíme v první řadě hájit české občany. Na sto procent,“ dodává Černoch.

„Osobně si myslím, že rozhodnutí Evropské komise jde proti Schengenské dohodě a v principu jde i proti samotnému principu EU, kterým je subsidiarita. Migrační politika je v kompetenci národních vlád. Proto bych doporučoval, aby poté, co by kvóty prošly, vláda tuto otázku projednala na půdě Poslanecké sněmovny. Věřím, že by dostala silný mandát, aby rozhodnutí neakceptovala. Nikoli z důvodu počtu imigrantů, ale z principu,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Rizika Lisabonské smlouvy

„Pozice vlády i parlamentu je jasná, blokační většina států existuje, tak kde je problém? Pokud by se vše změnilo a EU by prosadila kvóty, asi by to vyvolalo otřes nejen v ČR. Nejde ani o těch zhruba 500 imigrantů, ale o další vlny,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Zakladatel hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura říká, že zástupci ČR by v první řadě měli hájit zájem českých občanů. „V kvótách má poslední slovo Evropský parlament, který jejich tvorbu a aplikaci navrhl. Bohužel pro byli v prvním hlasování v Evropském parlamentu i čeští europoslanci z řad stran vládní koalice. Považuji to za zradu na občanech České republiky. Také je úděsné to obojetné pokrytecké divadlo na občany, kdy vládní europoslanci hlasují pro to, aby Evropská komise vytvořila kvóty, a jejich předsedové se v české vládě naopak tváří, že kvóty nechtějí. Je to dost laciné, protože vědí, že Brusel ty kvóty pomocí svých poslanců prosadí i proti vůli české vlády, a tak je odmítání kvót nic nestojí. Kvóty budou a oni se mohou tvářit, že je nechtějí. Já samozřejmě imigranty do ČR od počátku striktně odmítám. Nemáme na ně peníze a způsobí velké sociální pnutí,“ vysvětlil Okamura.

„Určitě nebude ČR přehlasována. Náš parlament je proti povinným kvótám imigrantů,“ reagoval na dotaz místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Když jsme bojovali proti Lisabonské smlouvě, bylo většinové rozhodování ve věcech imigrace jedním z našich hlavních důvodů. Je to jasná ztráta suverenity, když mohou druzí rozhodovat o tom, koho smíte nebo musíte mít na svém svrchovaném území. Bylo jasné, že dříve nebo později dojde na to, že se budou stanovovat povinné kvóty. Tenkrát nám všichni říkali, že přeháníme. Teď už je pozdě. Myslím, že nemáme příliš možností, jak se z většinového rozhodnutí vyvléknout,“ upozornil senátor ODS Jiří Oberfalzer, který dával před lety ohledně Lisabonské smlouvy ústavní stížnost k Ústavnímu soudu.

Napadnout kvóty u Evropského soudního dvora

„Povinné kvóty na uprchlíky neprojdou a děláme pro to maximum, aby tomu tak skutečně bylo. Velká Británie, Francie, státy visegrádské čtyřky, pobaltské státy, Rumunsko a Chorvatsko... To je poměrně silná koalice, která by měla zabránit přijetí povinných kvót. Ale nesmíme v tom tlaku přestat, podobně jako nesmíme přestat bojovat s příčinami imigrace a pašeráctvím,“ sdělil europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Česká vláda by okamžitě takové rozhodnutí měla napadnout u Evropského soudního dvora pro porušení principu subsidiarity,“ navrhuje předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Rozhodně by se Česká republika měla kvótám uprchlíků bránit,“ odpověděl poslanec ANO Roman Kubíček.

Kdo chce kvóty, ať si uprchlíky nastěhuje k sobě do obýváku

„V každém případě kvóty odmítnout! I za cenu vyhrožování ze strany EU. Ti magoři si přece jednou musejí uvědomit nebezpečí, které se na Evropu řítí. To je zločin! Proč by to nemohla být naše republika, kdo je na to důrazně upozorní? Proč by měla Česká republika přijímat uprchlíky, kteří chtějí islamizovat Evropu a jsou bezpečnostní a civilizační hrozbou? Měli bychom se jednoznačně vzepřít bruselskému diktátu. Teď se ukazuje, kolik pravomocí už EU schlamstla. Nechci, aby se člověk bál vyjít na ulici se strachem, že ho podřeže či okrade džihádista. To nemáme dost problému se živením cikánů? Důchodci mají problém přežít a my jim budeme odtrhávat od úst a živit cizí invazi, která nás má zničit? Ani omylem. I kdyby se v Bruselu zbláznili. Kdo chce kvóty, ať si uprchlíky nastěhuje k sobě do obýváku!“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

„Pokud budou kvóty na sílu schváleny, tak by vláda ČR měla držet slovo a toto rozhodnutí nerespektovat. Kromě toho by měla vytvořit alianci s dalšími státy, které kvóty odmítnou rovněž, a koordinovat společný postup,“ myslí si předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Povinné kvóty bychom měli odmítnout aplikovat, i kdybychom byli přehlasováni. Je to suverénní rozhodnutí našeho státu a nás nemohou nutit, abychom porušovali vlastní zákony. Musíme udělat vše pro to, aby zůstal zachován dublinský systém. Skutečně si zahrávají s ohněm. Myslím si, že touto cestou Evropská unie přijde i o ty zbytky podpory, které zatím má,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Nejsem pro povinné kvóty pro imigranty. Jsem pro to, aby se jednotlivé státy dobrovolně rozhodly, kolik imigrantů mohou přijmout. Pokud i přesto budou kvóty schváleny, jsem pro odmítnout toto aplikovat. Naše veřejnost, pokud vím, je většinově proti zavedení kvót a v tom smyslu dostávám také od občanů řadu e-mailů. Naši pomoc vidím především v humanitární pomoci postiženým státům,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václava Votava.

Odmítnout takové rozhodnutí by znamenalo zahájit vystoupení z EU

„No, snad nás Francouzi podpoří a k takovému rozhodnutí nedojde, protože odmítnout takové rozhodnutí by znamenalo zahájit vystoupení z EU. Na to Sobotka nemá. Ale každý politik, který hlasoval pro přijetí Lisabonské smlouvy, by měl zpytovat svědomí a jako pokání přijmout domů jednu muslimskou rodinu,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Jsem přesvědčen, že špatným rozhodnutím, byť Evropské komise, bychom se rozhodně neměli podřizovat. Určitě nebudeme jediní,“ apeluje poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Česká republika by se měla snažit vyvinout proti kvótám maximální diplomatický tlak, a pokud by hrozilo, že nás naši partneři přehlasují, měli bychom je upozornit, že můžeme zablokovat některé pro ně důležité věci v otázce jednomyslnosti. Pokud bychom to po přijetí neaplikovali, tak bychom skončili před žalobou Evropského soudního dvora, že jsme to neimplementovali. Z toho by vyplývaly finanční sankce. To je ale rozhodnutí a odpovědnost vlády,“ míní europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil.

„V tomto případě bych rozhodně diktátu EU neustupoval. Jde o budoucnost naší země,“ říká poslanec Úsvitu Martin Lank.

Nesmyslný a pro EU sebedestruktivní nápad evropských byrokratů

„Podle mého názoru by ČR měla na své pozici rozhodně i nadále trvat. Vláda ČR totiž není ve svém odmítavém postoji vůči zavedení povinných kvót pro uprchlíky z muslimských zemí osamocena. Podobný postoj mají i další vlády zemí EU. Osobně věřím, že se nesmyslný a pro EU sebedestruktivní nápad evropských byrokratů na summitu podaří zavetovat a zvrátit. EU by měla pomoci především humanitárně, a to přímo v postižených islámských oblastech. Kromě toho je z bezpečnostního hlediska nutné se solidarizovat a pomoci s posílením ostrahy hranic přímořských států EU a zároveň vést boj proti organizovaným zločineckým skupinám, které si z neštěstí uprchlíků udělaly velký byznys,“ říká poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Bylo by nanejvýš žádoucí, aby se do řešení problematiky s islámskými imigranty aktivně zapojily také USA, které nesou velkou část odpovědnosti za současnou politickou situaci v muslimské části světa. Jde jak o vojenské, tak i politické angažmá USA související zejména s takzvaným arabským demokratizačním jarem. Pokud byrokracie EU požaduje nesmyslné kvóty po svých členských státech, tak by v této logice měla stejně postupovat vůči USA. Administrativa EU vůči této velmoci bohužel v této fázi z nepochopitelných důvodů hraje pouze roli mrtvého brouka nebo v horším případě užitečného idiota a vazala. EU by se proto neměla chovat jako pouhá nesvéprávná pobočka USA, ale jako strategický, suverénní a rovnocenný partner této demokratické spojenecké mocnosti. Současný pasivní přístup elit EU se musí změnit, jinak Evropa bude i nadále oslabovat a zbytečně krvácet,“ dodal Richard Dolejš.

„To je typická problematika, jejíž rozhodnutí musí být zcela a pouze na národních parlamentech, na orgánech, které mají skutečně vypovídající hodnotu a demokratickou váhu. V případě přijetí na půdě EU pak musíme dát jasně a hlasitě najevo, že se takovému rozhodnutí nepodřídíme. Nebude a nesmí se rozhodovat takto daleko od občanů, kterých se to týká. Evropští politici a úředníci jsou lidem až příliš vzdáleni,“ míní místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„Česká republika má svou vládu a ta rozhodne,“ reagovala místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„V žádném případě nemůže unie zasahovat tímto způsobem do vnitřních záležitostí členských států. Daleko účinnější by bylo, kdyby paní unijní ministryně ustoupila z politiky povinného přijímání utečenců a zabývala se spíše podmínkami ve zdrojových zemích,“ míní poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„V první řadě se domnívám, že pomyslný míč je stále na straně Evropské komise, která by měla vyjednávání se členskými státy věnovat více času. Jedná se o velmi delikátní problematiku a komise si toho měla být vědoma. Ocenila bych proto tedy. Kdyby bylo ze strany komise méně razantních prohlášení a více naslouchání těch, po kterých se realizace vyžaduje. Vláda ČR a její vyjednávací tým by měli zvážit svou pozici a snažit se vidět celou situaci v širším hledisku. Samozřejmě dost záleží na tom, kolik zemí EU podpoří naše stanovisko a bude proti kvótám. Záleží také na množství uprchlíků, které by měla Česká republika přijmout. Za předpokladu, že budou kvóty schváleny, měli bychom se poradit s našimi nejbližšími spojenci (visegrádskou čtyřkou) a případně s Francií na dalším postupu. Pokud se nám současný plán řešení situace nelíbí, měli bychom přijít spolu se spřízněnými zeměmi s alternativou. Doufám, že však bude vedena v racionálním duchu a bude v ní brán zřetel na ideály, ke kterým se hlásíme,“ uvedla europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Být, či nebýt v EU?

„Má to být na bázi dobrovolnosti. Někdo si z toho udělal dobrý byznys. Tady přijíždějí mladí muži. Česká kotlina patří českým lidem. Pokud mám na někoho přispívat, tak na svou matku, která celý život dřela, má za to osm tisíc důchod,“ řekl poslanec Úsvitu Jaroslav Holík.

„Určitě požadavek EU odmítnout. Nebo bych bral jen bojovníky z Islámského státu. K těm se nikdo z těchto ekonomických utečenců nepřihlásí,“ smál se senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Na to by asi nejvhodněji zareagoval princ dánský úvahou: ‚být dále v EU, nebo nebýt? Toť otázka!‘ Obávám se, že jinému to těžko projde. Do EU jsme chtěli a většina obyvatel to potvrdila v referendu. Tím jsme přijali nejen některé výhody. Ale i jistá pravidla. Posléze ještě umocněná Lisabonskou smlouvou. Je proto již lhostejné, co si myslím já. I jak jsem předtím hlasoval. Většina rozhodla, to je demokracie. Varování z jisté ztráty suverenity byla mnohými přehlížena. Pak se tedy nedivme. Přestože sám patřím spíše ke kritizovaným euroskeptikům, jako poněkud konzervativní člověk soudím, že přijatá pravidla a dohody se mají dodržovat. Třebaže se nám poté jejich důsledky tu a tam nemusejí líbit. Je mi líto. I o tom je však svoboda rozhodování. Zvláště když se tím o tu skutečně naši necháme tak nějak trošku připravit. Existovala píseň: Teď už máme, co jsme chtěli... Že by evergreen?“ odpověděl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Domnívám se, že většina imigrantů vůbec netouží usadit se v naší krásné zemi. Je to částečně naše štěstí, že nemají tušení o krásné a bohaté zemi s hlubokými historickými kořeny. Zemi Přemyslovců. O imigranty by se měly postarat státy, které tuto situaci zapříčinily. To ale Česká republika nebyla. Kvóty stejně nic neřeší. Po průniku do zemí Schengenu mohou nakonec cestovat, kam chtějí. Jako poslanec pro přidělení kvót hlasovat nebudu,“ uvedl poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

„Měli bychom se podřídit,“ reagoval na dotaz redakce poslanec ANO Miroslav Janulík.

Ať rozhodnou občané v referendu

„Já navrhuji, aby rozhodli občané této země v referendu. Komise EU pak musí respektovat výsledek referenda,“ míní senátor Jozef Regec.

„Kvóty nelze administrativně nařídit, pouze doporučit a následně se dohodnout. Pokud však nebude dohoda, musí se připravit velmi přísná legislativa, která se musí týkat Ústavy a Listiny lidských práv a svobod. 1. Imigrant se bezvýhradně podrobí zákonům naší republiky. 2. Jsou omezeny náboženské svobody, které ohrožují život občanů, národní tradice a všechny zvyky občanů. Je také třeba změnit trestní řád. Také se musí omezit nebo přímo zakázat rozšiřování islámu,“ soudí poslanec Úsvitu Jiří Štětina.

„Návrh na kvóty nepovažuji za správný ani řešící situaci. Tento plán rozděluje i EU na země, které jsou pro či proti. Plně podporuji vládu ČR, která je proti takovým nařízeným kvótám,“ říká poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Nejsem pro kvóty, nevím, co by následovalo, pokud budou schváleny,“ říká senátor ODS Jiří Burian.

„Doufám, že kvóty neprojdou už z toho důvodu, že řada migrantů by ČR jako konečnou destinaci nebrala. Pokud by prošly, pak bychom měli ctít princip solidarity,“ uvedla senátorka Alena Dernerová.

„Představitelé České republiky by měli hlavně upozornit na to, že je nutné řešit příčiny migrace, a ne její následky,“ míní senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…