Majetková přiznání starostů a radních by měla být neveřejná, prosazuje Svaz měst a obcí

02.11.2017 16:04

Majetková přiznání starostů a radních by měla být podle Svazu měst a obcí (SMO) neveřejná. Přístup k nim by měly mít podle předsedy svazu Františka Lukla jen kontrolní orgány, případně policie. Svaz proto bude požadovat po vládě a parlamentu změnu zákona o střetu zájmů, uvedl dnes Lukl v rámci celostátní finanční konference, kterou svaz zorganizoval. Zprávu přinesla ČTK.

Majetková přiznání starostů a radních by měla být neveřejná, prosazuje Svaz měst a obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„My nemáme nic proti tomu, abychom vyplnili ty šílené dotazníky o tom, s jakým majetkem v osobním vlastnictví nakládáme, ale žádáme, aby k takovým citlivým skutečnostem měly přístup pouze zodpovědné osoby, to znamená orgány dozorové nebo činné v trestním řízení,“ uvedl Lukl.

Bez změny zákona podle něj hrozí, že komunální představitelé budou „obětí každodenní závisti“, možná i vydírání nebo krádeže. Hrozí prý také, že o funkce ve vedení obcí nebude zájem, a samospráva tak bude paralyzována.

Poslední verze zákona o střetu zájmů byla přijata počátkem roku

Ze stejných důvodů se rozhodlo prosazovat svou novelu zákona o střetu zájmů také Sdružení místních samospráv. Podle této předlohy by o přístup k údajům o majetku musel zájemce požádat správce registru majetkových přiznání, žádost zdůvodnit a příslušný komunální politik by o tom měl být informován.

Poslední verze zákona o střetu zájmů byla přijata počátkem roku, kvůli úpravě pravidel pro podnikající členy vlády získala označení „Lex Babiš“. Norma také stanoví, že majetková přiznání musejí komunální politici podat do konce listopadu. V červnu příštího roku mají podat přiznání o svých příjmech.

SMO chce podle Lukla také dále usilovat o odstranění duplicitních kontrol, kdy různé dozorové úřady při kontrole téže věci mnohdy dojdou k rozdílným závěrům. Podpořil to i končící ministr financí Ivan Pilný (ANO). Senátor za ANO a starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský kritizoval „zvrhlé kontroly, nájezdy novodobé inkvizice ze strany specializovaných finančních úřadů“, které udělují pokuty v řádu desítek tisíc korun i za administrativní pochybení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…