Mají dokumenty na Babiše, zavání to podvodem, sliboval v České televizi Martin Fendrych

24.05.2017 23:01

Co bude dál s českou vládou? Opravdu se situace před volbami zklidní, když šéf hnutí ANO Andrej Babiš odešel z kabinetu? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali Bohumil Pečinka z časopisu Reflex, Martin Fendrych z Aktualne.cz, Miroslav Korecký z MF Dnes a politolog Bohumil Doležal.

Mají dokumenty na Babiše, zavání to podvodem, sliboval v České televizi Martin Fendrych
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Podle Bohumila Pečinky jsme teď v poločase vládní krize. Na své poměry Sobotka předvedl něco, čemu by se dalo říkat sobotkovská revoluce... „Já myslím, že ještě něco přijde,“ konstatoval Pečinka s tím, že ještě uvidíme, co to bude.  

Fendrych dal svému předřečníkovi za pravdu. „Já jsem poslouchal nějaké rozhovory s panem Babišem, kdy neustále nadává na premiéra Sobotku, to byl neustálý proud útoků,“ doplnil s tím, že Babiš se teď nenechá jen tak zastavit. Poukázal také na to, že si policie zřejmě došla pro nějaké dokumenty, které mají prokazovat, že kauza farmy Čapí hnízdo skutečně zavání podvodem. Tyto dokumenty má k dispozici novinářka Sabina Slonková a policie je podle všeho prostuduje.  

Doležal byl podstatně ostřejší. „Tahle vláda, to je jedna velká krize, která se neustále prohlubuje. Na jedné straně je Bohuslav Sobotka jako poslední reprezentant polistopadové demokracie a na straně druhé pan Babiš s obrovskou firmou a velkým mediálním domem, který mu teď sice nepatří, ale kdo věří tomu, že ho neovlivňuje, no tak dobře. Pokud by Babiš prohrál volby, tak to bude jako Napoleonova porážka u Lipska. Já bych to považoval za konec tohoto hnutí, které neberu jako demokratické,“ nebral si servítky politolog.  

Ve vládní krizi však viděl ještě jeden problém. „Pan Babiš říká, že všichni kradnú, a Sobotka přišel a řekl, všichni kradnú, i pan Babiš,“ posteskl si Doležal. Zásadní spor se vede mezi klasickým demokratickým režimem a Andrejem Babišem s jeho hnutím ANO. Pokud se říká, že všeci kradnú, i pan Babiš, tak to povede jen k tomu, že voliči budou stále více znechuceni a celé to může skončit tím, že tito znechucení voliči i tak hodí hlas Babišovi, byť u toho budou plní znechucení.

Korecký má za to, že krize nekončí. „Pokud má ještě někdo něco v ruce, tak to ještě nedal z ruky a použije to před volbami,“ konstatoval komentátor. Nevýhodou pro ČSSD teď je, že prakticky vede válku s prezidentem Zemanem, zatímco Andrej Babiš umožnil prezidentovi zachovat si tvář, když údajně takřka prosil Zemana na kolenou, aby ho z té vlády už odvolal. „Miloš Zeman sice prohrál, ale mohl prohrát ještě dramatičtěji,“ vyjádřil svůj názor Korecký. 

Sobotka podle jeho názoru rozhodně není politik, který by držel otěže vládní krize pevně v ruce. Fendrych nabídl trochu jiný pohled. Sobotka podle Fendrycha ukázal sílu, má to ovšem jeden háček. „Je trochu smutné, když je takhle akceschopný jen jednou za čas, a to ještě jen když jde o něj,“ posteskl si Fendrych.  

Podle Pečinky je největším poraženým Zeman. „Největším poraženým té krize je prezident Miloš Zeman, protože teď se v několika městech demonstrovalo za ústavu, za něco velmi neosobního. A přece to lidi dostalo do ulic,“ připomněl Pečinka.

Fendrych to viděl velmi podobně. „On je poražený tím, že nevydýchává Sobotku, on neakceptuje, že nemáme prezidentskou republiku a máme parlamentní demokracii. Zeman chce něco diktovat jako prezident, a když mu to premiér pokazí, tak se Zeman uchýlí k něčemu, jako je milost pro vraha. Takhle vidíme, že on prostě musel řešit vládní krizi Kajínkem, což je totální výbuch.“

Podle Doležala ale Zeman poškozen není. Má prý jednu výhodu. Je čistokrevným politikem, byť toho nejhrubšího zrna, ale je to politik, který v tuhle chvíli teď nemá pořádného oponenta v prezidentské volbě. Podle Doležala se Zeman pravděpodobně stane prezidentem, protože se mu nepostaví nikdo stejně výrazný.

Pečinka byl prý na počátku krize velmi překvapen, jak se politici dobrovolně vzdávali moci ve prospěch prezidenta. „V prvních dnech krize jsem byl šokován jednou věcí. V úvodu krize ústavní odborníci říkali: teď je to v rukou pana prezidenta, toto říkali i politici. Byl jsem šokován, jak oni rezignovali na parlamentní demokracii, jak přecenili roli prezidenta,“ kroutil hlavou.

Nakonec konstatoval, že v letošních sněmovních volbách půjde o hodně. „Tyhle volby budou stejně důležité jako volby v roce 1946. Teď půjde o to, jestli chceme mít parlamentní demokracii nebo demokracii s autoritářskými rysy, a pokud si většina voličů vybere autoritářskou demokracii, tak ji prostě budeme mít,“ řekl jasně Pečinka. Doležal a Fendrych mu v zásadě dali za pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…