Majitel posprejované kavárny z ČT: Bylo by dobré, aby se z toho stala politika. Ať pachatele exemplárně potrestají

25.04.2016 22:41

Útokům na pražské kavárny, které spadají do sítě HateFree Zone, se věnovaly i dnešní Události, komentáře na ČT24.

Majitel posprejované kavárny z ČT: Bylo by dobré, aby se z toho stala politika. Ať pachatele exemplárně potrestají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odstraňování škod po vandalském útoku na Café v lese. Účastnil se radní Teplic Dominik Feri nebo primátorka Prahy Adriana Krnáčová

„Těm pěti mužům do hlavy nevidím. Nevím, jestli byli opilí. Ale asi se vydali městem a chtěli nám nahnat strach. Nám jej nenahnali, ale majitelům ano. Majitel domu mi dnes říkal, že má v domě jiné firmy a ty se na to pozitivně nedívaly,“ uvedl k celé události provozovatel kavárny V lese Ondřej Kobza. Běžný vandalismus podle něj nenahání tolik strachu. 

„Pro starší lidi to může být nepříjemné,“ podotkl také. „Bylo by dobré, kdyby se z toho stala politika v tom smyslu, že se tím bude ministerstvo vnitra zaobývat a policie pachatele dopadne a exemplárně potrestá,“ sdělil.

Kavárník Kobza trochu jinak:

Kobza si podle svých slov slibuje, že pachatelé budou vypátráni díky kamerovému systému. 

„Byl bych rád, aby Česká republika zůstala zemí svobody vyjadřování. Nikdo by neměl být zastrašován jenom proto, že má na něco odlišný názor,“ řekl k celému případu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

 

Své v pořadu řekli také místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Ten vyjádřil souhlas s premiérem. „Normální politik a člověk toto nemůže přijmout,“ řekl Foldyna. 

„Tak bohužel ty nenávistné symboly, které tam byly nakresleny, nebudou pouze formou vandalismu, ale spíše extremismu. Já i ODS odsuzujeme jakékoliv formy extremismu, ať už napravo či nalevo,“ podotkla Udženija k nacistickým symbolům, jež byly při „výzdobách“ kaváren vandaly využity. 

„Velmi mě mrzí, jak se do toho paní primátorka zapojila,“ řekla následně k aktivitě primátorky Adriany Krnáčové (ANO) Udženija. Krnáčová totiž dnes pomáhala při úklidu v kavárně Café V lese.

Foldyna následně zkritizoval podle jeho slov jalové postoje Evropské unie i německé kancléřky Angely Merkelové, které vůči uprchlické krizi mají. Podle něj není divu, že poté v Evropě vládne strach. „Tato vláda dostatečně nehájí české zájmy,“ zkritizovala českou vládu Udženija, a vyjádřila tak nesouhlas s hájením vlády z Foldynovy strany. „Česká vláda je v nelehké situaci. Nic takového se za posledních 25 let nemuselo řešit,“ obhajoval nadále vládu Foldyna.

Skauti na Hradě

V závěru diskusního bloku se Foldyna s Udženijou vyjádřili také k situaci, ke které došlo včera na Pražském hradě. Jeden z policistů totiž neumožnil skautům na třetím hradním nádvoří zazpívat státní hymnu. Za celou situaci se omluvil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. 

„Těch přešlapů Policie ČR vidíme v poslední době hodně. Ať už je to vstup na FAMU či zvaní občanů na služebny, když byli předtím na poklidné demonstraci proti Miloši Zemanovi. Udivuje mě, že se pan ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vždy jen podiví. Podle mého je nutné vyvodit důsledky,“ sdělila Udženija k celé věci. „Apeluji na ministra vnitra a na vedení policie, aby se celou situací zabývali, tak aby policisté nebyli pod tlakem,“ poukázala na přílišnou horlivost mužů zákona Udženija.

„Považuji to za hrubou chybu. Na druhou stranu, policie je pod enormním tlakem a ti řadoví policisté se dostávají do situace, jež je pro ně těžká. Absurdita v tomto případě je však jasná. Policie je snad schopná se v dané situaci poučit,“ řekl k události Foldyna. Souvislost s tlaky z Pražského hradu odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…