Majitelé pozemků pro dálnice si polepší. Ministr Prachař chystá nová pravidla výkupu

11.09.2014 21:58

Zbrusu nová pravidla pro výkup pozemků pro dopravní stavby chystá Ministerstvo dopravy. Majitelům se bude nabízet až osminásobek znalecky odhadnuté ceny, a tato částka se v mimořádných případech bude moci ještě zvýšit. Jenže na druhou stranu se stát nebude chtít zdržovat dlouhým vyjednáváním a bude využívat například institutu vyvlastnění.

Majitelé pozemků pro dálnice si polepší. Ministr Prachař chystá nová pravidla výkupu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

„Budeme nabízet v první fázi osminásobek na základě znaleckého posudku," podotýká k nadcházející legislativní změně ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Ve speciálních případech bude moct ministr nabídnout dokonce až jednou tolik. Jen pro představu, původně se nabízelo např. 12 korun za metr čtvereční. Pokud si vezmeme příklad 1800 metrů čtverečních pozemku, který stát může potřebovat pro výstavbu dálnice, podle původních pravidel by zaplatil majiteli 21 600 korun, podle nových pravidel může jít o 173 tisíc a pokud by se jednalo o případ zmíněného dvojnásobku, majitel by mohl dostat až 346 tisíc.

Spory spojené s výkupy pozemků se týkají především dálnice D11 z Hradce Králové do Polska, dále jde o D3 vedoucí z Prahy na jih Čech. Problémy se vyskytovaly i u železničních projektů. Úředníci ale varují, že navýšení finančních částek nemusí pomoct u všech projektů. Neberou totiž v potaz skutečnost, že někteří majitelé mají ke svým pozemkům citové vazby, které se nepodaří vyvážit „zlatem“. V takovou chvíli ale může dojít i na vyvlastnění.

Realizátory dopravních staveb v nadcházejícím období možná čekají žně, neboť státní rozpočet počítá s 94 miliardami korun na výstavbu a opravu infrastruktury, což je nejvíc za pět let. Zatím ale tato částka nebyla definitivně schválena. „Nejvíc, skoro 47 miliard, by mělo jít do silnic a dálnic. O něco menší částku chce stát proinvestovat na kolejích,“ informuje ČT. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude možné čerpat peníze i z EU v novém finančním období a mohly by prý jít i na opravy silnic druhé a třetí třídy. Poslanec za ODS Martin Novotný nárůst financí v dopravě vítá, ale pochybuje, že se státu podaří využít předpokládané finanční prostředky, kvůli nedostatečné připravenosti projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…