Makáte za levno a naše francouzské zaměstnance to poškozuje, zaútočil na nás Macron. Ilona Švihlíková mu poslala odpověď jako břitva

24.08.2017 16:39

Francouzský prezident Emmanuel Macron si při návštěvě střední Evropy postěžoval, že lidé „z Východu“ včetně Česka pokřivují pracovní trh lidem ze Západu tím, že jsou ochotní pracovat za podstatně nižší platy. Levicová ekonomka Ilona Švihlíková poslala Macronovi přes server časopisu Argument pádnou odpověď.

Makáte za levno a naše francouzské zaměstnance to poškozuje, zaútočil na nás Macron. Ilona Švihlíková mu poslala odpověď jako břitva
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková na debatě v Ostravě

Ekonomka Ilona Švihlíková poukazuje na fakt, že francouzského prezidenta Macrona trápí platy Francouzů, ale skutečnost, že Češi, Slováci nebo Poláci odvádějí tutéž práci jako Francouzi za podstatně nižší mzdy i kdekoli mimo Francii, ho nechává v klidu. Stejně tak mu nevadí, že v 90. letech mohl do Česka přijít francouzský kapitál. Švihlíková v této souvislosti nikoli poprvé prohlašuje, že se z naší země stala kolonie Západu.

„Když se podíváte na Washingtonský konsenzus, tak se dá snadno zjistit, že je to strategie začlenění se na bázi kolonie – malý stát s omezeným fiskálním prostorem, podhodnocená měna a hlavně otevřený prostor pro zahraniční nadnárodní firmy, aby zase jednou poznaly, co je to to ‚Eldorádo‘. EU (respektive do roku 1993 ještě EHS) ovšem v 90. letech procházela obrovskou identitární krizí, takže vůči Washingtonskému konsenzu neprotestovala a ponechala pole pro ‚rady‘ dominantně z MMF,“ tvrdí Švihlíková.

Celý komentář naleznete zde.  

Tehdy byl prý Západ spokojen, protože získal bič na své vlastní zaměstnance. Tvrdil jim, že buď budou pracovat víc, nebo je může nahradit levnější pracovní síla z Východu. Navíc nám mohli prodávat své zboží. K tomu si u nás ještě Západ postaví firmy a zisky z nich uloží v domovských státech.

„EU při všech svých reformách hodně myslela na věřitele, na kapitál i na nadnárodní firmy a v posledních letech dominantně na zájmy německého kapitálu. Pracující se jaksi ztratili. V reformách eurozóny už zmizeli zcela, protože v politice škrtů (austerity), která je ukotvena jako jediná možná v takovém fiskálním kompaktu, pro jejich zájmy jaksi není místo. EU se prostě na svůj sociální pilíř vykašlala a nyní dostává zpět své plody. Co jste zaseli, to sklízíte, pane Macrone. I když, pravda, u Rotschildů takovéto poznatky člověk zrovna nezíská,“ vysmála se levicová ekonomka francouzskému prezidentovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…