Malá Gréto, čím se jednou budeš živit? Ondřej Neff ji věští osud Gusty Fučíkové

18.06.2019 17:13

Publicista Ondřej Neff se zamýšlí nad tím, co se asi jednoho dne stane s mladistvou švédskou ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou. Prý před sebou nemusí mít právě nejzářivější budoucnost.

Malá Gréto, čím se jednou budeš živit? Ondřej Neff ji věští osud Gusty Fučíkové
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

Šestnáctiletá Švédka Greta Thunbergová se chystá rok cestovat po světě a burcovat občany v boji proti globálnímu oteplování. Ondřej Neff má za to, že v tuto chvíli si mladá Greta Thunbergová užije nějaký čas na výsluní. V komentáři pro Český rozhlas však také Gretu Thunbergovou varoval, že se jednoho dne okouká a pak možná bude mít problém.

„Konference o klimatu se budou konat i v roce dvacet a jednadvacet a v letech následujících. S každou konferencí bude Greta Thunbergová starší a okoukanější. Co to udělá s její psychikou? A jestlipak si její rodiče tuhle otázku kladou? Od dětství je psychicky labilní. Jakpak asi bude snášet ústup ze slávy? A ten dříve či později nevyhnutelně nastane. Možná že to ale Greta Thunbergová ustojí. Nezhroutí se a ponese svůj prapor dál dějinami. Pak ovšem se jí stane vůbec to nejhorší, co se stát může. Bude z ní něco, jako byla Gusta Fučíková blahé paměti. Nemohla chybět na žádné oficialitě a fungovala tam podobně jako kecpult a fíkus. No, třeba se papež přimluví a Bůh jí připraví nějaký jiný příznivý osud. Moc bych jí ho přál,“ napsal Neff.

Konstatoval také, že místo toho, aby mladá Greta studovala dějiny evropského severu, švédštinu a celou řadu dalších předmětů, chystá se cestovat, čímž nemusí prospět svému budoucímu uplatnění. Tato mladá žena možná vysvědčení i tak dostane, ale Neff si kladl otázku, co bude skutečně umět. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…