Maláčová chce co nejrychleji zvyšovat mzdy. Minimální má jít přes 16 tisíc

20.08.2018 20:12

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) dala najevo, že chce v maximální možné míře vyhovět odborům a co nejrychleji zvyšovat mzdy. Minimální mzda by měla podle představ členky vlády brzy odpovídat polovině průměrné mzdy. Půjde-li všechno podle představ Maláčové, minimální mzda brzy relativně rychle překročí hranici 16 tisíc.

Maláčová chce co nejrychleji zvyšovat mzdy. Minimální má jít přes 16 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dosud existovala mezi vládou a odbory shoda na tom, že minimální mzda má odpovídat 40 procentům průměrné mzdy. Jenže se zdá, že odborům už je to málo a tlačí na vládu, aby poměr zvýšila na padesát procent, a ministryně Maláčová by podle ČTK odborářům ráda vyhověla. To by v praxi znamenalo, že minimální mzda vzroste v dohledné době na 16 tisíc a na této částce se rozhodně nezastaví.

Hospodářská komora České republiky na jedné straně vítá, že vláda chce problematiku minimální mzdy odpolitizovat a nastavit nějaký jasně daný mechanismus růstu minimální mzdy nezávislý na přáních politiků. Současně však podnikatelé vládu varují, aby tento mechanismus nastavila rozumně, aby se např. nestávalo, že minimální mzda poroste i ve chvíli, kdy bude česká ekonomika zase v krizi, což by ekonomické problémy, které jistě přijdou, jen prohloubilo.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy má za to, že návrh ministryně Maláčové je v podstatě populistický a nehledí ani tak na sílu tuzemské ekonomiky jako spíše na blížící se komunální a senátní volby. „Odbory i MPSV se tak utrhly ze řetězu rozumného sociálního dialogu a sledováním politických a partikulárních zájmů se stávají ohrožením konkurenceschopnosti českých firem, udržitelnosti tuzemských veřejných financí, a celkově tedy dalšího zdárného rozvoje české ekonomiky,“ uvedl Kovanda.

V současné době minimální mzda činí 12 200 korun, takže růst přes 16 tisíc korun je poměrně výrazný. Ministryně Maláčová však věří, že nakonec dospěje s odbory a s podnikateli k dohodě. Odbory kromě růstu minimální mzdy požadují i plošné navýšení platů státních zaměstnanců o deset procent, což je něco, co odmítá premiér Andrej Babiš (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…