Maláčová má v účetnictví svého resortu chyby za miliardy, tvrdí NKÚ

23.09.2019 10:14

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chybovalo v účetní závěrce za loňský rok a nedostatky mělo i ve vnitřním kontrolním systému. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), napsala ČTK.

Maláčová má v účetnictví svého resortu chyby za miliardy, tvrdí NKÚ
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

V účetní závěrce zjistili kontroloři nesprávnosti za 12,4 miliardy korun. NKÚ proto k účetní závěrce za rok 2018 nevydal stanovisko bez výhrad. Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.

„Významné nesprávnosti, které zjistili kontroloři v účetní závěrce, se týkaly rozvahy, výkazu zisku a ztráty a přílohy účetní závěrky,“ uvedl NKÚ. Podle něj v rozvaze MPSV nevykázalo zálohy poskytnuté formou dotace za téměř 7,2 miliardy korun. Dále v příloze kontroloři vyčíslili nedostatky u některých podrozvahových účtů na dvě miliardy korun a v rozvaze a ve výkazu zisku a ztráty nevykázalo ministerstvo pohledávky a související skutečnosti z roku 2016 za 2,9 miliardy korun.

Některé významné nesprávnosti v účetní závěrce souvisely podle kontrolorů s tím, že ministerstvo napravilo jen část nedostatků, které zjistil NKÚ v předchozí kontrole. „V letech 2017 a 2018 sice MPSV přijalo opatření, aby odstranilo nedostatky ve vedení účetnictví, ale ne zcela,“ upozornil kontrolní úřad. Doplnil, že z celkem 22 opatření jich ministerstvo přijalo 14, u sedmi byla opatření jen částečná a v jednom případě opatření nepřijalo.

Přesto podle kontrolorů účetní závěrka za loňský rok s výhradou výše uvedených významných nesprávností podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví. Při předchozí kontrole se NKÚ kvůli neprůkaznosti účetnictví nemohl ke spolehlivosti účetní závěrky za rok 2016 vyjádřit. Významné problémy ve vztahu k účetní závěrce ale přetrvávají, proto NKÚ ani k účetní závěrce za rok 2018 nevydal stanovisko bez výhrad.

U vnitřního kontrolního systému ministerstva NKÚ zjistil, že některé kontrolní mechanismy ve vedení účetnictví nefungovaly dostatečně spolehlivě. Týkalo se to zejména inventarizace a také získávání správných a úplných informací pro vykazování podmíněných závazků z uzavřených smluv a ze soudních sporů. „Například u licencí k softwaru MPSV nedoložilo, že jej může používat po dobu celého roku 2018 a také v dalších letech. Podle smlouvy jej totiž mělo používat do června 2018,“ uvedli kontroloři.

MPSV také porušilo rozpočtovou kázeň, když zaplatilo přes 794.000 korun za objednávky, které ale nebyly uveřejněny v registru smluv, a byly proto od začátku zrušeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…