Malajsii se za letu ztratilo další letadlo. Tentokrát zmizelo mezi Indonésií a Singapurem

28.12.2014 8:24

Další malajsijské letadlo zmizelo. Tentokrát jde o letoun malajsijské nízkonákladové společnosti AirAsia s celkem 161 lidmi na palubě. Z indonéských radarů zmizel dnes ráno místního času. Letěl ze Surabaje na východní Jávě do Singapuru, oznámilo podle místních médií indonéské ministerstvo dopravy. Přepravce zprávu potvrdil a sdělil, že spolu s indonéskými úřady zahájil pátrací a záchranné akce, uvedla agentura Reuters.

Malajsii se za letu ztratilo další letadlo. Tentokrát zmizelo mezi Indonésií a Singapurem
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Podle indonéských médií se v letadle nacházelo 155 cestujících a šest členů posádky. Naprostou většinu pasažérů tvořili Indonésané, tři z nich byli Korejci a po jednom Singapuřanovi, Britovi a občanu Malajsie. Mezi cestujícími bylo 16 dětí, z toho jedno nemluvně, sdělil agentuře AP ředitel surabajského letiště Trikora Raharjo.

Před ztrátou kontaktu pilot chtěl letět neobvyklou trasou

Zástupce ministerstva Hadi Mustofa indonéské televizní stanici MetroTV sdělil, že letoun Airbus 320-200 s číslem letu QZ 8501 odletěl ze Surabaje v 5:35 místního času (23:35 SEČ) a spojení s řídicí věží v Jakartě ztratil 42 minut poté. Dodal, že pilot před ztrátou kontaktu požádal řízení letového provozu, aby mu umožnilo letět neobvyklou trasou. V době ztráty kontaktu se letoun mohl podle Mustofy nacházet nad Jávským mořem mezi ostrovy Jáva a Borneo.

Pátrání zahájil i Singapur

Letadlo mělo přistát v Singapuru v 1:30 SEČ. Singapurský úřad pro civilní letectví oznámil, že jej řízení letového provozu v Jakartě o zmizení letounu uvědomilo půl hodiny po ztrátě spojení. Oznámil, že Singapur do pátrání zapojil své letectvo a námořnictvo.

Letos v březnu zmizelo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu letadlo společnosti Malaysia Airlines s 293 lidmi na palubě a rozsáhlé pátrání po něm zůstává stále bez výsledku. Stroj se podle oficiální verze 8. března zřítil v jižní části Indického oceánu západně od pobřeží Austrálie poté, co se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. Malajsijská vlajková společnost brzy poté ztratila další letadlo, když 17. července byl let MH17 sestřelen nad povstaleckou východní Ukrajinou a zahynulo všech 298 lidí na palubě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…