Malé děti u mobilů a na internetu? Publicista varuje. A vytáhl slova Konfucia

11.05.2021 15:54

Spisovatel a publicista Jiří Kuchař se na serveru KupreduDoMinulosti.cz rozhovořil o tom, jak se počítače, tablety a vůbec komunikační elektronika všeho druhu stala naší běžnou každodenní součástí. „Do tří let by měly být děti bez obrazovky. Do šesti bez videoher. Do devíti bez internetu. A až od dvanácti k němu volný přístup,“ poznamenal Kuchař. Řeč byla také o digitální demenci.

Malé děti u mobilů a na internetu? Publicista varuje. A vytáhl slova Konfucia
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Jak server píše, digitální demence je moderní označení pro poruchy v poznávání a snížení mentálních schopností způsobených dlouhodobou závislostí na digitálních médiích, zejména na počítačích, tabletech a telefonech, o kterých se mluví jako o „chytrých“. Týká se to i nadměrného sledování televize. Jedná se například o závady soustředění pozornosti a samostatného myšlení, nebo o postupnou ztrátu každodenních vzorců chování.

„Digitální demence se v demenci mozkovou jednou přetaví,“ poznamenal v té souvislosti Kuchař.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí
Následně poukázal na jednoho z francouzských psychoanalytiků, který napsal knihu s názvem „3, 6, 9, 12. Zkrotit obrazovky a růst“. „Ta čísla 3, 6, 9, 12 představují věkové hranice, kdy je nejvhodnější představit, nebo odhalit dítěti nějaký další aspekt digitálního světa. To je ta trojka, do tří let bez obrazovky, do šesti bez videoher. Předpokládám, že někteří posluchači už při tom začnou vypínat, nebo se křižovat, co udělali špatně. Prosím vás, nikdy není pozdě. Nikdy. Bez obrazovky do tří let. Bez videoher do šesti let. Bez internetu, to je devítka, do devíti let. A úplně volný přístup k internetu a k sociálním sítím od dvanácti let. To znamená, že třeba náš chlapec, který už opustil jednoho youtubera, aby našel dalšího, tak u něho už jsme to prošvihli,“ uvedl dále Kuchař. 

Hovořil i o tom, že pokud nám bude počítač pánem, není to dobře. „Konfucius žil na přelomu 5. a 6. století př. n. l., a měl rčení: ‚Když něco vidíte, tak si to zapamatujete. Ale když něco prožijete, tak tomu porozumíte.‘ A já to zopakuji, protože mně to připadá dobré, Konfucius, to je můj miláček. A to mi připadá v téhle době jako hodně důležitá věc: Když něco vidíte, to znamená, když sledujete obrazovku mobilu, monitoru, počítače i televize, tak si to zapamatujete. Ale když něco prožijete, tak tomu porozumíte. A porozumíte i sám sobě. Takže i v této době je potřeba prožitek, který dnes děti ve škole a se spolužáky nedostanou jinak, než s obrazovkou. A tak musí nastat jinde, to znamená v přírodě. Je to tak. A teď je ideální doba si to uvědomit a naprogramovat se na to. Vysloveně naprogramovat,“ poznamenal Kuchař závěrem.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …