Malé strany mohou ve volbách získat až třetinu hlasů, myslí si sociolog

28.08.2013 8:59

Malé protestní strany mohou v předčasných volbách získat dohromady až třetinu všech hlasů. Mladé frontě Dnes to řekl sociolog Jan Herzmann, který přes dvacet let sleduje volební preference. Případná nová strana zaštítěná bývalým prezidentem Václavem Klausem by měla podle něj šanci dostat se do sněmovny.

Malé strany mohou ve volbách získat až třetinu hlasů, myslí si sociolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urny

"Malé protestní strany mohou dosáhnout na 15 až 20 procent hlasů. K tomu je potřeba přidat deset procent voličů, kteří v roce 2010 volili, ale teď se k volbám nechystají jít. To je obrovská síla, 800.000 lidí, a i o jejich hlasy budou soutěžit protestní strany," řekl Herzmann MfD. Mezi takové strany sociolog počítá například hnutí ANO Andreje Babiše, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury nebo tvořící se hnutí zaštítěné Václavem Klausem, jenž přemýšlí o návratu na politickou scénu.

Klausova strana má nezanedbatelnou šanci

Podle sociologa má případná Klausova strana nezanedbatelnou šanci, protože existuje značná skupina lidí, kteří jsou skeptičtí vůči Evropské unii a považují Klause za svého "guru". Musí ale být schopni společného postupu. "Určitě tam vidím řádově tři až čtyři procenta voličů Suverenity. Připočítal bych hlasy voličů Svobodných a pravděpodobně by tam přešla část někdejších podporovatelů ODS," řekl deníku Herzmann.

Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že termín předčasných voleb stanoví na 25. a 26. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…